Načítám...

Dr. Grygar o Arene v CT dne 18. zari 1996

V utery 17. 9. vecer jsem mel kratkou schuzku s redaktorkou CT Michaelovou Jilkovou, ktera pripravila Arenu o mimozemstanech. Problemem byla predevsim formulace otazky, jelikoz ufologove by byli radi, abych hajil nazor, ze UFO neexistuje. Dost casu mi zabralo vysvetleni, ze proti fenomenu UFO vubec nic nemam, ze vsak mam zasadni namitky proti jeho ztotoznovani s aktivitou mimozemstanu, jejichz existence je prirozene mozna, ale nebyla dosud nijak prokazana.

Tak jsme nakonec dospeli ke kompromisni variante otazky:

"Presvedcil vas dr. G., ze mimozemstane Zemi nikdy nenavstivili a s lidmi se nekontaktovali?"

Rychle jsem pak prchal do postele, jelikoz ve stredu 18.9. jsem musel vstavat ve 2.45 h kvuli zivemu vysilani Dobreho jitra na stanici Praha Ceskeho rozhlasu. Cely den jsem pak stravil na schuzi vykonneho vyboru Ceske astronomicke spolecnosti, takze vecer bych misto do Areny sel nejradeji spat, ale kostky jiz byly vrzeny.

V kuloaru studia jsem se seznamil s oponenty:

Ing. Pavel Kozak, autor knihy o mimozemstanech
PhDr. Ladislav Lipansky, astrolog a publicista
PhDr. Eva Rheinwaldova, psycholozka a hypnotizerka
prom. mat. Jiri Svoboda, klimatolog
Marcel Speta, programator, obet unosu mimozemstany

Cca v 21.40 h jsem byl usazen do horkeho kresla a mel jsem standardni tri minuty na vysloveni sveho nazoru na UFO atd. Pak zacaly otazky oponentu a naskocilo pocitadlo telefonniho hlasovani divaku. Na pocitadlo jsem behem Areny nevidel, zato jsem dobre videl na kompars. Ten stal celou dobu jednoznacne na strane oponentu. Pri mych vyvodech se komparsisti usklibali, vrteli nesouhlasne hlavou a obraceli oci k nebesum, misty polohlasne volali: Hanba! K veci! apod. Az po Arene jsem zvedel, ze do placeneho komparsu se vloudily neplacene dobrovolnice z rad televiznich zamestnancu, ktere tam delaly hlavni sum, organizovane potlesky atp. Take jsem byl informovan, ze telefonni spolecnost vyhradila pro Arenu jen polovicni pocet linek nez je standard. To dle meho soudu nutne vedlo k zahlceni obou kanalu [Ano i Ne], pokud na obe volby lide volali dostatecne casto, a tudiz opet nutne k priblizne nerozhodnemu vysledku hlasovani.

Argumenty oponentu byly veskrze stare zname, tj. podivne jevy UFO, doprovazene anomaliemi magnetickeho i elektromagnetickeho pole, predmety neznameho chemickeho slozeni a jine ukazy, ktere veda nedokaze vysvetlit, ergo je to proto, ze je zpusobuji mimozemstane. Snazil jsem se ukazat, ze to je logicky zkrat, asi jako kdyz v Capkove fejetonu Kazi ulaya vydavali cernosi nezname predmety vzdy za dilo Evropanu.

Za velmi zavazny argument ve prospech navstev mimozemstanu uvadeli ucastnici piktogramy v obili a neustale mi zduraznovali, ze nedoslo ke zlomeni stebel. Nechapal jsem prilis, proc na ta nezlomena stebla kladou takovy duraz, ale asi tim chteli vyloucit pripadnou namitku, ze piktogramy vytvorili lide, kteri dupali po poli. Tvrdil jsem, ze kruhy v obili mohou vytvaret vzdusne viry [tzv. tancici dervisi], anebo ze jde o cinnost lidi. To oponenty i kompars velmi otravilo, nebot oni prece vedi, ze to delaji mimozemstane, kteri za tim ucelem travi staleti v kosmickych korabech a pak leti zpet s hlasenim, jak ty pozemstany popletli.

Az po skonceni Areny jsem zvedel o letnim pokusu brnenskych astronomu, kteri na expedici na hvezdarne v Upici vyrobili v noci na nedalekem poli velmi umne obrazce pomoci prken a provazu, aniz by zlomili jedine steblo. O nekolik dnu pozdeji odhalili obrazce ufologove a ihned zjistili radiacni a jine anomalie, zastavovani motoru traktoru atd. Prestoze se astronomove posleze k cinu priznali, uvedli i pouzitou technologii atd., verejnost je jiz nezvratne presvedcena, ze slo o dilo mimozemstanu, a neda si sve presvedceni vzit.

Rozkosny byl programator M. Speta, jenz byl ve spanku unesen mimozemstany, kteri mu sedreli kuzi z dlane. To vse totiz zjistila dodatecne pri hypnotickem spanku pana Spety pi dr. Rheinwaldova. Opakovane vypovidal totez a dokonce nakreslil jejich korab. Pan Speta vsak nesel s poranenou dlani k lekari, nebot se obaval, ze bude internovan v psychiatricke lecebne. Na prvni pohled vypadala kuze na jeho dlani zcela normalne.

Ke konci Areny byla na oponentech patrna jista unava, nebot pi Jilkova jim nadhazovala dalsi temata a oni prakticky zadne neuchopili. Vysledek byl prakticky nerozhodne, na kazdem ukazateli zhruba 5 tisic hlasu; formalne jsem zvitezil cca o 40 hlasu, ale to s ohledem na omezenou propustnost telefonnich linek neni relevantni. Jiste je, ze mnoho divaku volalo opakovane a hlavne nezavisle na prubehu diskuse. Mnozi tez zrejme prehledli formulaci otazky a hlasovali proste pro nazor, ze mimozemstane dle jejich presvedceni existuji.

Soudim tak z dopisovych ohlasu, ktere mi prisly, a kde se mne pisatele snazili presvedcit, ze v rozlehlem vesmiru musi byt vice civilizaci. Proti tomu samozrejme nic nemam, nebot podat dukaz, ze mimozemstane neexistuji, prece nejde. Jde vsak podat dukaz, ze existuji, ale ten zatim podan nebyl. Phillip Klaas, americky novinar, ktery napsal kritickou knihu o fenomenu UFO, ostatne vypsal odmenu tusim 30 tisic $ pro toho, kdo takovy dukaz poda, ale zatim nemusel vyplatit ani cent.

Zajimavy byl ohlas Areny v tisku. Cetl jsem velmi ostry vypad proti me argumentaci o piktogramech v obili v Moravskoslezskem dnu. Ten redaktor slysel zrejme jen prvni pulku meho argumentu o vzdusnych virech; nikoliv tu druhou o cinnosti pozemstanu, a radne mne znectil, udelav ze mne verneho prestarleho leninovce.

V deniku Prace psal ufolog V. Siska doslova toto:

"Odvysilany porad Arena z 18.9. byl pro mne zklamanim. Argumentacni slabost oponentu znameho UFO skeptika Dr. JG byla tak ocividna, ze jeho vitezstvi mohlo byt jeste vyraznejsi. Navic JG sve monology koncipoval tak pregnantne, ze oponentum zbyval jen velmi maly manevrovaci prostor, a to jejich vlastni vinou.

Je to jiste skoda, vzdyt ufologie ma v teto zemi radu velice racionalnich stoupencu, a reprezentace z kruhu ufologickeho mesicniku Magazin 2000, ktera se v Arene sesla, nebyla schopna zurocit poznatky z cinnosti vice nez desitky ceskych UFO klubu, na jejichz zastupce se v tomto poradu jaksi nedostalo. Mozna, ze by se diskuse o navstevach mimozemstanu vyvijela jinak a ufologie, v niz dnes existuje tolik ruznych pristupu, by zustala obhajena jako otevreny nazorovy system, nepostradajici silu logiky, ktera v ni je. Bohuzel oponenti teto jeji sily vubec nevyuzili a reprezentovali ufologii jako nekoncepcni, bezbrehou doktrinu, jiz rozhodne neni. Stejne jako nelze prijimat bez vyhrad tvrzeni, ze to, co neni zverejneno v renomovanych vedeckych casopisech, nelze povazovat za vedecke."

K tomu drobna poznamka: pi Jilkova mela problemy dat dohromady petku oponentu, jelikoz kazdy chtel vedet, kdo dalsi bude oponovat, a mnozi se navzajem exkomunikovali predem.

Patrne nejpresneji vystihl smysl teto Areny redaktor Svobodne Evropy Jiri Jes, jehoz rozhlasovy komentar z 19.9. otiskl cs. tydenik MOSTY pod nazvem "V horkem kresle rozum". Komentatora zaujal vysoky pocet divaku, kteri hlasovali pro neprukazne argumentujici oponenty a svou uvahu uzavrel takto:

"Neni valna cast nasich lidi ochotna verit nejruznejsim nevedeckym bludum jen proto, ze neoverena senzace - toto slovo uz semanticky vychazi z citu a ne z rozumu - je pro kdekoho verohodnejsi nez vedecka pravda, platna jinak pro vsechny veci prirozene? Zejmena v demokracii by se kazdy clovek mel nad temito vecmi zamyslet, aby se nestal obeti nejruznejsich samanu a uchoval si normalni zdravy rozum v celem svem mysleni."

--------------------------------------------------------------------------------
Po Arene jsem spal jako dudek a zadni mimozemstane se mi [dosud] nepomstili.
Jiri Grygar

Kam dál?

Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí Zobrazit

Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí

Čeští skeptici s podtitulem Kdo jsou a co chtějí jsou především knihou humoru a údivu nad tím, co vš...
So 22. 8. 2015 Přečíst
Léčba homöopathická Zobrazit

Léčba homöopathická

Komplexní i elektrická homöopathie je podvod s nátěrem vědy a kdo ji rozšiřuje, je vyděrač a nepřítel lidstva. Nic na tom nezáleží, že mnoho lidí chválí výsledky. Ty jsou u každé, i sebe hloupější methody, protože ani nemocní ani fušéři nedělají správné diagnosy. Když zrnéčka homöopatů vyléčí rakovinu, jsou zbytečná studia lékařů. Kapitoly "Léčba homöopathická" a "Komplexní homöopathie a elektrohomöopathie" z knihy Jan Šimsa: Přírodní léčba a domácí lékař: praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jich příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčiti, díl II. Praha: Strnadel a spol. 1923.
Út 14. 1. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace