Načítám...

Zlatý Bludný balvan za rok 2009 - Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2009 získává
zlatý Bludný balvan

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

za podporu a financování „Zařízení pro usnadnění detekce osob za překážkou“

Ministerstvo průmyslu a obchodu financovalo v rámci programu FI-IMPULS částkou 29 milio-nů Kč projekt FI-IM/015 nazvaný “Pasivní detekce a lokalizace člověka za překážkou“. Projekt řešily dva výzkumné subjekty - Z.L.D. s.r.o. (řešitel Ing. Bořivoj Bohuslav) a AKADEMIE, o.p.s. (řešitel prof. Ing. Vladimír Klaban, CSc., též rektor soukromé Rašínovy vysoké školy, za spoluúčasti Vojenské akademie v Brně. Výzkumný úkol byl tak náročný, že spotřeboval nejen 29 milionů z kapes daňových poplatníků, ale zúčastněné soukromé subjekty do řešení prý vložily dalších 46 milionů!

Náš komitét užasl, když ve veřejně dostupných materiálech dohledal, co se dá za 75 milionů pořídit: K polyamidové trubici na stojanu se přimontuje fonendoskop. K tomuto kouzelné-mu přístroji přistoupí senzibil, zasune fonendoskop do uší a do rukou popadne virguli, kterou namíří směrem k překážce, například k závalu. Pokud řekne: je tam, stačí už jen nešťastníka vyhrabat. Užitné vzory 17 504 a 17505 (původce Miroslav Herzán) zapsané v květnu 2007 Úřadem průmyslo-vého vlastnictví tvrdí: Je známo, že živé organismy vydávají různé formy záření. Sem patří i záření vyvolané pohybem krve, respektive jejích kmitajících molekul v krevním řečišti. Jedná se v podstatě o obdobný typ záření, jaký vyvolává podélné stojaté vlnění vody, které se využívá při vyhledávání zdrojů vody pomocí virgule. Toto vlnění se šíří v hmotném prostředí obsahujícím molekuly vody od zdrojů všemi směry přímočaře v kulových vlnoplochách... Na tom je založena metoda vyhledávání osob zasypaných v lavinách nebo v závalech po zemětřesení pomocí virgule. Přibližně 10 % populace je schopno po cíleném výcviku efektivní pasivní detekce a lokalizace živých osob. (Na otázku, k čemu fonendoskop, se dovídáme:) Je známo, že nejcitlivějším receptorem hydroidního záření je u člověka sluchové ústrojů, tj. ušní bubínek a sluchový nerv.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo s výsledkem spokojeno a jeho hodnocení projektu zní: „Uspěl podle zadání, tj. byly splněny cíle a jeho předpokládané výsledky uvedené ve smlouvě / rozhodnutí o poskytnutí podpory“.

Ministerstvu ušlo, že „hydroidní záření“ uvedených vlastností z vědeckého hlediska neexistuje; jedná se o fantaskní výmysl. Najde se citlivec, který zjistí, kam zmizelo ministerských 29 milionů při vývoji stojánku s plastovou trubkou a fonendoskopem? Do zavaleného tunelu?


Fotografie z předávání XII. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové

Doc. Ing. Robert Frischer, Ph.D., a Univerzitě Hradec Králové za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace