Načítám...

Vysoká radiace z úsporných žárovek - zase jeden blábol

Na internetu se šíří hysterický pamflet o smrtelné škodlivosti úsporných kompaktních zářivek (např. zde, zde a samozřejmě zde). Jak je to ve skutečnosti?

Troufám si prohlásit, že obyčejná (vakuová, chcete-li CRT) TV obrazovka se svými vychylovacími cívkami "září" (jak někdo může mluvit o záření, když jde vlastně o střídavé magnetické pole - právě to se měří v Gaussech o kterých je v článku řeč) o mnoho více než malý měnič v kompaktní zářivce.

Vychylovací cívky jsou zkonstruované tak, aby měly velké rozptylové pole a mohly vychylovat elektronový svazek uvnitř obrazovky. Transformátor v měniči v kompaktní zářivce je zkonstruovaný tak (zpravidla na toroidu), aby rozptylové pole bylo co nejmenší (kvůli malým energetickým ztrátám).

Kdyby byla pravda to, co se tvrdí ve výše uvedeném článku, tak jsou všichni dosavadní TV diváci dnes na prkně. Vakuové obrazovky byly donedávna jedinou běžně rozšířenou TV ale i PC obrazovkou a všichni před nimi trávili dlouhé hodiny, dny a roky.

Úrovně střídavého magnetického pole jsou v článku uváděny v řádu desítek až stovek miliGaussů (1 G = 10-4 T, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Gauss_(jednotka)), tedy po přepočtu maximálně desítky mikroTesla (statické magnetické pole Země má srovnatelnou intenzitu). To jsou úrovně pohybující se hluboko pod hygienickými limity.

A těch 200 V/metr v radiovém oboru bych chtěl vidět na vlastní oči a zkalibrovaný správně použitý vhodný měřicí přístroj. Podle mě se jedná o chybnou metodu měření.

Podrobnou zprávu o měření vyzařování kompaktních zářivek si můžete prostudovat na webu SZÚ (Státní zdravotní ústav), kde se mimo jiné dočtete i o tom, že hygienické limity nejsou překročeny ani tehdy, pokud si dáte rozsvícenou zářivku těsně k hlavě.

Vyjádření SZÚ Praha k zdravotním aspektům svícení úspornými zářivkami v bytech:
http://www.szu.cz/uploads/documents/szu/aktual/vyjadreni_usporne_zarivky.pdf

Informace vydávané Národní referenční laboratoří pro neionizující elektromagnetická pole a záření
http://www.szu.cz/tema/pracovni-prostredi/informace-nrl

Pracovní prostředí a zdraví - materiály z konzul. dnů a seminářů
http://www.szu.cz/kalendar/centrum-pracovniho-lekarstvi

V závěru vyjádření SZÚ se velmi diplomaticky píše že "Šíření nekvalifikovaných informací může být příčinou psychického diskomfortu". Já, protože nejsem vážená instituce a můžu si tedy sám za sebe dovolit být poněkud příkřejší, bych článek označil za šíření poplašné zprávy. Jen škoda, že původní zdroj je zahraniční, stálo by za to jeho autorku žalovat.

Miroslav Najman

Kam dál?

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
Mýtus o Sisyfovi Zobrazit

Mýtus o Sisyfovi

Text vyšel původně ve Zpravodaji 3/2002, rozhodli jsme se jej ale připomenout.
Čt 29. 8. 2019 Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace