Načítám...

Reportáž ze VI. SKEPTIKONU v Boskovicích

Přes hospodářskou krizi proběhlo také letos mimopražské „skeptičení“, tentokrát v srdci Malé Hané – v Boskovicích. Zajímali jsme se o více lokalit, avšak zpočátku se nedařilo zajistit sponzora. Po několika neúspěšných pokusech jsme navázali kontakt s panem PaedDr. Oldřichem Kovářem, ředitelem Kulturních zařízení města Boskovice. Po vypracování scénáře a požadavků jsme nalezli sponzorskou firmu STAVKOM, s.r.o., díky níž se mohla akce uskutečnit. Patronát nad námi přijal starosta města Boskovic pan Ing. Jaroslav Dohnálek. O organizaci se starala paní Mgr. Taťána Reiblová. Zmíněná jednání probíhala od počátku roku, přičemž termín byl (s ohledem na uvolnění kinosálu pro přednášky) stanoven na údobí slunovratu, 19. až 21. června 2009. Kinosál je perfektně technicky vybaven.
Přednášky jsme zařadili na sobotní odpoledne (20.6.) a zajistili jejich propagaci. Byl využit lokální tisk, byly vylepeny letáky s programem přednášek. Proběhla dokonce tisková konference, na níž byl mj. přítomen redaktor ČRo z Brna, který následně zařadil informaci s pozváním do regionálního vysílání. Pozvánky jsme zaslali i středním školám v Boskovicích a okolí s cílem získat studenty. Bohužel, studentů jsme se na přednáškách nedočkali, zřejmě proto, že do programu nebyl zařazen koncert nějaké hudební skupiny.
O co všechno studenti přišli?

Krátce po 13. hodině přivítal účastníky starosta města. Přiznal se, že ne se všemi našimi názory souhlasí a zdůraznil důležitost dialogu mezi názorově rozličnými tábory. Začala série čtyř přednášek, kterou moderoval Ing. Karel Pavlů.

Jako první vystoupil prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc. na téma
Ekologické zemědělství a geneticky modifikované organismy.
Vysvětlil podstatu genetických modifikací a vyzdvihl pokrok, kterého se v této oblasti dosáhlo. Zastaralá legislativa a nežádoucí komerční zájmy bohužel brání širšímu pěstování GM plodin, a tím i zmírnění palčivého problému hladu ve světě. Situace se stává neúnosnou, alarmující – na toto téma právě vydala Akademie věd ČR tzv. „Bílou knihu“.

Skeptikon si nedovedeme představit bez přednášky prof. MUDr. Oskara Andryska, DrSc., tentokrát na téma Nádorová onemocnění - současný stav znalostí, jak léčit a zneužívání léčiteli.
Přednášející zrekapituloval hlavní příčiny vzniku nádorů, možnosti jejich prevence i řádného léčení. Léčitelé jsou zde krajně nebezpeční - mohou zdržet nebo narušit medicínskou léčbu a ohrozit tak život pacienta.

Po půlhodinové přestávce seznámila předsedkyně Českého klubu skeptiků SISYFOS paní Ing. Lenka Přibylová účastníky s aktivitami klubu.

Následovala přednáška prof. Ing. Miroslava Kutílka, DrSc. nazvaná Globální oteplování – neplatná hypotéza.
Přednášející nás seznámil s hlavními příčinami změn klimatu, které jsou zřejmě přírodního charakteru. To platí i pro současné globální oteplování, které se neprávem zdůvodňuje důsledky lidské činnosti, především produkcí tzv. skleníkových plynů. Neplatná hypotéza se bohužel stala argumentem politických zájmů, které dokonce zašly tak daleko, že brání svobodné výměně vědeckých informací.

Pětihodinové skeptické odpoledne ukončil RNDr. Jiří Grygar, CSc. tradičním tématem Proč astrologie nefunguje a astronomie ano.
Vyslovil podiv nad tím, že dávno (již Johannesem Keplerem a jinými) vyvrácená astrologie je dnes zcela vážně zastávána, a to nejen médii, ale i akademicky vzdělanými lidmi. Zrekapituloval hlavní námitky proti astrologii. Jako protiklad přístupu astrologie a veškerých pavěd seznámil dr. Grygar posluchače s metodami vědecké práce. Uvedl velmi zajímavá (a nákladná!) zařízení ke studiu kosmického záření z oblasti částicové fyziky, na jejímž výzkumu se sám nemalou měrou podílí.

Přednášky byly vesměs zajímavé a podané přístupnou formou. Po každé přednášce následovala diskuze. Po celou dobu udrželi přednášející pozornost posluchačů, kterých se sešlo asi 60. Mezinárodní charakter Skeptikonu nám zajistila slovenská účastnice paní Ing. Erika Pisarčiková. Upozornila nás na „druhobřehovou“ adresu (nepřehlédněte, nebo o mnoho přijdete!):
http://www.regeneracnecentrum.sk/index.php?menu=1470

Letošnímu Skeptikonu nepřálo počasí. Zprvu přecházela naše území studená fronta, která přinesla neustávající, silný déšť. Účastníci se museli vzdát koupání, někteří navštívili nedaleké „Westernové městečko“ (prohlídku vedla osobně majitelka), jiní navštívili monumentální zříceninu hradu nebo holdovali sladkostem v místní cukrárně.
V sobotu večer (po přednáškách) jsme se sešli u stánku na fotbalovém stadionu, v údolí pod nádhernou kulisou hradu, na grilované večeři. Skeptické rozpravy bohužel rušila nedaleká diskotéka. O vynikající stravu se postaral pan Jiří Vorel, který nás nasytil grilovanými specialitami, gulášem a spoustou chutných zeleninových příloh. Nepršelo, vyjasnilo se, ale citelně se ochladilo, takže jsme se nasyceni docela rádi, ještě před půlnocí, odebrali do turistické ubytovny nebo do ubytovny místní odborné školy.

V neděli ráno čekala účastníky prohlídka Židovského města, kterou poutavě vedla paní PhDr. Helena Janíková. Velmi zajímavá byla prohlídka synagogy, která, ač není v seznamu památek UNESCO, předčí výzdobou ostatní synagogy v republice. Zaujala nás i zachovalá rituální ponorná židovská lázeň - mikve.
Po prohlídce se spokojení účastníci Skeptikonu rozjeli do svých domovů s přáním setkat se v příštím roce.
Český klub Skeptiků SISYFOS děkuje všem, kteří nám pomohli Skeptikon v Boskovicích uskutečnit.

Kam dál?

Brno - 17. dubna 2013 Zobrazit

Brno - 17. dubna 2013

Prof. MUDr. Zdeněk Kadaňka, CSc. Jak je to s prospěšností pití malých dávek červeného vína pro lids...
Pá 12. 4. 2013 Přečíst
Brno - 15. května 2013 Zobrazit

Brno - 15. května 2013

Prof. RNDr. Jan Novotný, C.Sc Paradoxy - věční průvodci poznání středa 15. 5. 2013 v 19.00 Sál ...
Čt 9. 5. 2013 Přečíst
Brno - 24. dubna 2013 Zobrazit

Brno - 24. dubna 2013

Prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. KOMETY KAMIKADZE středa 24. 4. 2013 v 19h Konferenční sál...
St 17. 4. 2013 Přečíst
XI. SKEPTIKON – POKYNY PRO ÚČASTNÍKY Zobrazit

XI. SKEPTIKON – POKYNY PRO ÚČASTNÍKY

Kunštát 23. – 25. května 2014 Přihlášení: odeslat návratku do 15. května 2014 Pokyny a návratka js...
Út 15. 4. 2014 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace