Načítám...

Zlatý Bludný balvan za rok 2008 - Rada České televize

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2008 získává
zlatý Bludný balvan

Rada České televize

Za promyšlenou a vytrvalou obhajobu vysílání vzdělávacího cyklu České televize Detektor

Počátkem ledna 2008 uvedla Česká televize na nejsledovanějším okruhu ČT1 seriál „Detektor“, avizovaný v programu takto:

„Nejvýznamnější a také nejzáhadnější otázky ze světa vědy, umění a společenského života, které jsou dodnes zahaleny řadou tajemství“.

Seriál byl vytvořen firmou Vachler Art Company; producent Petr Vachler; scénář Jan Stehlík a Petr Vachler; režie Petr Vachler, Hana Malaníková, Jan Stehlík aj.; moderátor Hynek Chmelař. ČT uvedla na obrazovku v I. čtvrtletí roku 2008 celkem 12 dílů seriálu, který ihned po prvním dílu vyvolal kritické reakce diváků všech věkových i profesních skupin, novinářů, pedagogů i vědců, což patrně nemá v dějinách České televize hned tak obdobu.

Seriál však měl i četné příznivce, jak o tom svědčí návštěvnost jednotlivých dílů seriálu v archivu ČT:

Č. Název dílu Počet vstupů (tis.)
1 Tunguzský meteorit a Pán blesků 128
10 UFO - Projekt Odhalení 102
4 Experiment Filadelfia 79
6 Kruhy v obilí 46
3 Osudové kopí a Adolf Hitler 40
8 Tajné zbraně Třetí říše 39
2 Záhada ztraceného rukopisu 36
12 Tajemná řeč katedrál 27
5 Tajemství kamenných koulí 25
11 Tajemství automatické kresby 23
7 Neznámý Staroměstský orloj 22
9 Golem 19

Průměrná spokojenost diváků překročila tři hvězdičky; nejlepší hodnocení 4 hvězdičky získal díl č. 10 (UFO). Je zajímavé, že první tři místa v popularitě obsadily seriály s největším počtem uváděných nesmyslů na minutu vysílacího času.

Rada ČT dostávala kvůli Detektoru rozsáhlou korespondenci a reagovala na ni zajímavým způsobem. Například na stížnost člena Sisyfa poslanou elektronickou poštou 10.1. 2008 odpověděla Rada ČT rovněž elektronicky oběžníkovým dopisem čj. 48/08 z 25. 2. m.r., kdežto na jinou elektronickou stížnost jiného člena Sisyfa z 19.6. mu napsala Rada dne 29.9. po opakované urgenci toto: „Na Váš elektronický dopis ze dne 19. 6. 2008 jsme neodpověděli, protože v něm nebyla uvedena adresa a takové dopisy jsou Radou ČT považovány za anonymní."

Rada ČT při obraně pořadu Detektor před jeho kritiky zcela převzala argumentaci generálního ředitele ČT, když rozesílala stěžovatelům dopis shodného znění, kde se vyskytují takovéto perly:

Pořad Detektor vznikl v letošním roce jako nový formát Centra publicistiky a dokumentu. Chce nabízet divákům témata, která už svou podstatou mají blíže k záhadám a mýtům, než k vědě a vědecké analýze. Cyklus je zábavnou publicistikou pro všechny, není vědeckým pojednáním ani výukovým programem.

Obsah pořadu vychází z koncepce, která chce k oficiálně uznávaným vědeckým poznatkům zveřejnit pro dané příběhy i nevědecké a mnohdy velmi fantaskní a konspirativní hypotézy...


[Faktická poznámka: Připomíná nám to přístup zesnulého manžela tety Kateřiny ze Saturnina – strýce Františka, který se podobal člověku, který po zvládnutí malé násobilky prohlásil svým učitelům: "Dál už mi nic neříkejte. Nechci nic slyšet o tom, že pan Pythagoras, Euklides, Archimédes a tak dále, vymyslili to a to. Nepotřebuji týt z toho, co objevili jiní. Dejte mi papír, tužku a kružítko a nechte mě na pokoji. Však já na to přijdu sám."]

....Respondenty pořadu jsou nejen tzv. záhadologové, ale i vědci a odborníci, kteří se danému tématu dlouhodobě věnují. Pořad není odbornou oponenturou k současným vědecky uznávaným faktům, naopak chce seznámit zájemce i s netradičními a spekulativními postoji – přičemž základní zásadou je netvrdit, že tento názor je správný a jediný možný...

...Podle stanoviska, které nám zaslal generální ředitel, se Česká televize vážně zabývá i kritickými názory a na jejich základě dojde postupně k některým úpravám:

1. zdůraznění, že jde pouze o rozšířenou hypotézu, ale rozhodně tomu tak nemusí být, posílení názoru skeptiků,

2. moderátor bude méně angažovaný, aby nemohl vzniknout pocit, že někomu „nadržuje“, tento pocit mohl opravdu u prvních dílů vzniknout,

3. u všech respondentů budou uváděny vědecké tituly, což do této chvíle nebylo.“


Podle našeho názoru tím Rada zcela selhala při vlastní analýze průšvihu s názvem Detektor. Nepostřehla, že záhadologové na rozdíl od odborníků byli nejenom respondenty, ale především tvůrci pořadu a odborníky si vybírali nikoliv podle odbornosti, ale podle míry důvěřivosti k záhadologům. Jinak si lze totiž těžko vysvětlit, že tvůrci pořadu dosud nezaznamenali, že třeba Tunguzský meteorit už přinejmenším čtvrt století žádnou záhadou není, a že na jejím rozluštění se významně podíleli čeští astronomové.

Rada zřejmě nemá pro obor vzdělávacích dokumentů vhodné čidlo. Snad si je konečně opatří z výtěžku prodeje zlatého balvanu, který jí s vrozenou nezištností věnujeme.

JG

Fotografie z předávání XI. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace