Načítám...

Zlatý Bludný balvan rok 2008 - MUDr. Josef Jonáš

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2008 získává
zlatý Bludný balvan

MUDr. Josef Jonáš

za objev řízené a kontrolované detoxikace, která by mohla „zajistit zdravé fungování organismu po celý život a prodloužit jej až někam k bájné hranici“

MUDr. Jonáš je svým způsobem geniální tím, jak do své „detoxikační medicíny“ zabudoval většinu existujících pseudovědeckých názorů a alternativních metod nejrůznější provenience, stáří a typu. Fantaskním konglomerátem ohromuje nejen pacienty, ale i lékaře.

Vesměs to jsou metody teoreticky vyvrácené, odporující vědeckým poznatkům a neúčinné, pokud jde o diagnózu i terapii. Sdružením desítek nesmyslných metod samozřejmě nelze dojít ke smysluplné medicíně.

Z kdysi módní, ale nepotvrzené, Hunekeovy neurální terapie Dr. Jonáš přebírá ideu o infekčních ložiscích. Opírá se o čínskou medicínu a princip pěti elementů, které jsou stejně jako další z jeho rekvizit - čakry - čirou fantazií.

Mezi toxiny řadí nejen iluzorní geopatogenní záření a zóny. Používá také termíny jako psychotoxiny a somatotoxiny, „jejichž přijímání je přijímáním falešné reality“. Zřejmě se inspiroval tzv. Křesťanskou vědou.

Léčivé rostliny podle Jonáše mají vibrace a lze je použít jako biorezonátory, což je kuriózní nesmysl.
Jonáš uplatňuje i vyvrácené principy akupunktury a mikrosystémů, jejichž existence nebyla prokázána. Elektroakupunktura podle Volla, od níž je odvozen přístroj Salvia, je vědecky jednoznačně odmítnutou metodou, založenou na propojení tří pseudovědeckých disciplin, akupunktury, parapsychologie a homeopatie. Modifikovaný přístroj Salvia nemůže snímat z jediného bodu na povrchu těla žádné relevantní informace už proto, že nic takového, jako „celková informace“ o orgánu neexistuje.

Náš laureát zahájil svou kariéru jako psychiatr a postupně se přeorientoval na alternativní medicínu. V r. 1995 založil „Institut celostní medicíny“ se sídlem v Praze, který byl v roce 1999 oceněn zlatým Bludným balvanem v kategorii družstev.

Později své úspěšné dítko přenechal spolupracovníkům a věnuje se vlastní firmě Joalis sro. a propagační činnosti. Je autorem četných knih a vydává dvouměsíčník „Joalis info-bulletin informační medicíny“. Pořádá přednášky, kurzy detoxikační medicíny i kurzy práce s přístrojem Salvia. Školí akreditované pracovníky, lékaře i terapeuty bez univerzitního vzdělání, založil 45 „detoxikačních center“ ve 38 městech republiky, organizuje letní školy, konference i mezinárodní kongresy o detoxikační medicíně v ČR i v sousedních zemích. Firma Joalis dodává léky do 9 evropských států, má vlastní distribuční společnost ECC-Economy Class Company sro. a ve Staré Huti u Dobříše staví novou továrnu pro své preparáty. Quo usque tandem?

Dr. Jonáš má velké charisma, úžasný dar fantazie a slova i talent organizační. Ale především je šarlatánem velkého formátu a jeho „detoxikační medicína“ je snůškou nesmyslů.

S. Singh a E. Ernst píší v knize o alternativní medicíně „Trick and Treatment. Alternative Medicine on Trial“:

Detoxikace, jako metoda alternativní medicíny, je založena na mylných představách o fyziologii, metabolismu, toxikologii aj. Neexistuje žádný důkaz o účinnosti jakékoli detoxikační metody a některé z nich jsou rizikové. Jedinou substancí, kterou lze z pacienta extrahovat, jsou peníze.

LP

Fotografie z předávání XI. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - Michal „Shark“ Hašek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - Michal „Shark“ Hašek

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 získal Michal „Shark“ Hašek za revoluční propojení onkologie, psychologie, imunologie, spinologie a cest na Bali.
So 16. 3. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace