Načítám...

Čím škodí astrologové, kartářky a jasnovidci

„Na tu operaci nesmíte. Vidím ve vašem horoskopu, že při ní umřete.“ S takovouto věštbou odešla od jedné pražské astroložky její sotva čtyřicetiletá zákaznice. Přestože nešlo o vážnou operaci, ale celkem banální zákrok, rozklepala se strachy. Lékař musel datum operace tak dlouho překládat, než byla astroložka spokojená. Na zdraví pacientky se podepsal jak stres, tak několikaměsíční odkládání zákroku.
Astrologové, kartářky a věštci všeho druhu dokáží skutečně svými někdy až doslova šílenými věštbami ublížit a to jak na duši, tak následně na těle.

Před deseti měsíci se na Sisyfa obrátila zoufalá matka patnáctileté dcery. Ze zvědavosti podnícené kolegyněmi z práce se rozhodla navštívit doporučenou vědmu z Brna. Kromě klasické várky obecných prohlášení o její minulosti a vlastnostech kartářka prohlásila, že její dceru někdo znásilní. Matka se pochopitelně lekla. Okamžitě dívce zakázala chodit ven po setmění bez doprovodu a napsala na naši adresu určenou veřejnosti dotazy@sisyfos.cz
Nejdříve jsme ženě vysvětlili na jakém principu funguje věštění z karet a proč při výkladu vědmy měla dojem, že žena skutečně zná její vlastnosti a minulost. Jenže rozumnými argumenty ji přesvědčit nešlo. Není se co divit. Když někdo prohlásí, že vaši jedinou dceru znásilní, jdou rozumné argumenty stranou. Nakonec jsem ženě poradil na kartářku fintu. Ať jí zavolá a zeptá se zda jde osud zvrátit. Pokud kartářka odpoví, že ano a že provedení případného namáhavého magického rituálu k odehnání nebezpečí nebude zadarmo, šlo u ní jen o způsob jak ji postrašit a vydělat peníze. Vsadil jsem všechno doslova a do písmene na jednu kartu. Vědma naštěstí reagovala, jak jsem předpokládal. Skutečně prohlásila, že nebezpečí zažehnat lze, ale musí si s klientkou promluvit o podmínkách. Když naše tazatelka pochopila odkud vítr fouká, poslala jasnovidku k šípku.

Ne vždy jsou však věštci všeho druhu pouze vypočitatelní podvodníci. Horší je, když svým bláznivým
předpovědím skutečně věří. Mnohdy pak propadají bludům, že svým klientům pomáhají před domnělým nebezpečím. V případě naivního klienta jsou pro něj takoví jasnovidci mnohem nebezpečnější než chladní podvodníci. Ti totiž mívají pud sebezáchovy jak k sobě, tak ke klientovi. Blázni a blouznivci nikoliv.

Ničitelé vztahů
Nejčastěji chodí lidé k věštcům žádat o radu ve vztazích. Právě tady za sebou zanechávají věštci a astrologové největší paseku. Své by o tom mohli vyprávět psychologové z manželských poraden. Tři příklady z praxe:
Mladá dívka chodila rok se starším mužem. Už po třech měsících ji začal bít. Násilí se časem stupňovalo. Děvče si přes inzerát našlo kartářku, která se občas blýskne i v bulvárních médiích. „Je to osudový vztah. Teď tam vidím kritické období, ale to přejde až se vám narodí děťátko,“ pravila vědma a dívka přesvědčená, že „karty nelžou“ si s mužem skutečně dítě pořídila. Násilí pochopitelně nepřestalo. Kartářka jí vysvětlila, že je to kvůli tomu, že v minulém životě muže podváděla a ubližovala mu. Až se jejich vzájemná karma vyrovná, bude vše dobré a prožijí hezký vztah. „Hezký vztah“ nakonec ukončila až policie, která muže vykázala na pár dní z bytu za to, že své přítelkyni zlomil ruku. Žena s malým chlapečkem se vrátila k rodičům.

Osudový vztah je skutečně oblíbené zaříkadlo všech znalců budoucnosti. Tato dvě slova donekonečna opakoval astrolog své klientce, která stále řešila manželovu nevěru. Astrolog jí vysvětloval, že takto se prostě projevuje mužova přirozenost. V jejich vzájemném horoskopu však vychází, že spolu mají zůstat. Byla by prý osudová chyba kdyby jej opustila. Žena zálety tolerovala díky ubezpečování astrologa, že to tak má zkrátka být, dva roky. Skončila až v okamžiku, kdy jí kontaktovala depistážní sestra z nemocnice a pozvala na vyšetření. Její manžel se totiž nakazil syfilidem od některé ze svých „exotických“ přítelkyň. Žena od něj bohužel získala syfilis také.
Sám jsem řešil případ vztahu sestřenice své manželky. Chodila se svým přítelem už dva roky. Všechno bylo v pořádku, dokud si nezašla za kartářkou. Ta ji sebevědomě oznámila, že jí je přítel nevěrný a měla by ho opustit, protože vztah nemá smysl. Jejího přítele velmi dobře znám a o nevěře nemůže být ani řeč. Dívka si však nenechala nic vymluvit. Kartářka mluvila tak sebejistě a rozhodně, že jí dokonale uvěřila. Začala být vůči svému bezproblémovému příteli podezřívavá, hysterická a žárlivá. Nakonec ji opustil on.

Zdeptaná psychika
Mezi oblíbené nabídky astrologů patří vypracování horoskopu čerstvě narozeným dětem. Astrologové klientům slibují, že takovýto celoživotní horoskop jim pomůže ve výchově dítěte, poradí na co si dávat pozor a jaké stránky psychiky dítěte podporovat. Nejen že je to naprosto scestné, ale může to nenávratně poškodit psychiku dítěte a jeho vývoj.
Vždyť rodiče pak pod vlivem astrologa nutí třeba hrát na housle dítě, které nemá žádný talent, nebo sportovat někoho kdo by se raději věnoval matematice.

Při vypracování takovéhoto horoskopu jedna astroložka své klientce poradila, že chlapce nemá vůbec učit plavat, protože se v dospělosti stejně utopí. Žena propadla těžkým depresím a jejímu psychologovi trvalo tři roky, než ji dal zase do pořádku. „Měl jsem sto chutí za tou astrologickou krávou zajet a rozbít jí hubu, ale stejně bych tím ničeho nedocílil,“ svěřil se mi jednou přítel psycholog, když popisoval práci s touto zoufalou klientkou.

Velmi často od lidí mimo Sisyfos slýchávám, že je nesmyslné proti kartářkám a astrologům vystupovat, vždyť prý nikomu neškodí a neubližují a kdo jim chce věřit, ať jim věří. Co je nám prý do toho? Výše uvedené příklady i stovky dalších zničených životů lidí, kteří v platnost horoskopů a v kartářství věří, mě však utvrzují v tom, že je třeba dál pokračovat v naší práci a vysvětlovat proč jsou kartářství i astrologie nesmysl. Věštci totiž lidem skutečně škodí a ubližují.

Kam dál?

Pozvánka na premiéru biografického dokumentu o Jiřím Grygarovi Zobrazit

Pozvánka na premiéru biografického dokumentu o Jiřím Grygarovi

Za účasti hlavní hvězdy snímku Grygar se odehraje pražská premiéra dokumentárního filmu o fenoménu č...
Út 6. 3. 2018 Přečíst
Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace