Načítám...

Stříbrný Bludný balvan za rok 2007 - Jaroslav Dušek

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2007 získává

stříbrný Bludný balvan
Jaroslav Dušek
za dobré šamanské rady pro každý den

Kde hledat pravou životní moudrost, ne-li skrze televizní obrazovku od úchvatných celebrit, tj. herců, zpěváků, sportovců ba i modelek. Před stoletími se nazývali kejklíři. Ti si svým – často výjimečným - uměním, silou a vtipem vydělávali na chléb bavíce lid od štace k štaci. Avšak soudobí kejklíři se již napevno usadili v mediích - zejména v televizi.

Pikantní situace nastává, když se celebrity odvážně vrhnou do odborných problémů vybaveny převážně esoterickou mentální čalamádou - patrně pod vlivem pohádek, že šašek může být důvěryhodným poradcem nejen činovníkům na zámku, ale i v podzámčí lidu obecnému.

Naším laureátem se vlastním přičiněním stal dobrý a milý herec a šaman-amatér. Esoterický um mu umožňuje originálním způsobem pojednat i globální problémy.

Dietologům, urologům a FAO ( Food & Agriculture Org. / OSN ) udělil pěknou lekci:

„Já si myslím, že jídlo bylo původně systémem seznamování se se světem, možnost zakusit ho skrze chuť. Cílem určitě nebylo, že musíte jíst třikrát denně. Já jsem jednu dobu jedl obden. Ale od dětství vám někdo zaměří pozornost na to, že musíte minimálně třikrát denně jíst.

Pokud by bytost byla schopná nabrat energii přímo ze světla a ze vzduchu, nemusela by jíst. Patrně na Zemi existují takoví lidé. Například Pavel Mácha, půstař a pilot, www.pust.cz, který drží 65tidenní půsty. Během půstu pije jenom destilovanou vodu a od určitého dne ani nepije, požívá pouze přímou energii ze vzduchu a popisuje to ve svých denících. Moji kamarádi byli teď v Rusku, kde v jedné osadě potkali pětašedesátiletou paní, která šest let nejedla ani nepila, a přesto čůrala, což je zajímavý. Velmi statná selka.“


(To je jistě pozoruhodný příspěvek k fyziologii, byť vychází z léčebné metody z roku 1914 obrarcta dr. Grünsteina, který ordinoval absolutní dietu a pravidelné klystýry.)

Zkuste, mistře, vysvětlit hladovějícím Sudáncům, že nemají indoktrinovat své děti báchorkami o stravě. Zrušení humanitárních pomocí jistě pochopí jako motivující výzvu. Světla a vzduchu mají dost, tak ať si najdou jinou zábavu, než ausgerechnet jídlo.

Naše milá celebrita poradila rázem také dermatologii i solární astrofyzice:

„Přitom Slunce je životodárná síla, díky níž tady jsme. Jsme stvořeni z jeho světla. A my máme neuvěřitelnou kampaň proti Slunci! Já jsem vloni v létě poprvé nepoužil žádný krém proti slunci. Byl jsem na Sicílii a opálil jsem se nejlépe ve svém životě. Celá ta kampaň je blbost“.

Neplaťte školní jídelnu, vyžeňte děti přes poledne na sluníčko. Krémem je nemažte, ať mají nášup solární energie.

Další rady neminuly ani hydrologii ani nauky kanalizační:

“Já jsem si pořídil kompostovací separovací záchod. Protože když začnete komunikovat se živly, když se začnete třeba ptát vody, jak se jí to líbí, že je hnána pod tlakem rovnými rourami, tak zjistíte, že voda není ráda. Voda miluje spirálovitý pohyb, peřeje, zákruty, pro vodu je přirozené pohybovat se v obloučku, ve spirále. A my jsme z vody udělali žumpu, odpadní kanál, ...“

Velmi nás těší, že Jaroslav Dušek, jak přiznal, umí komunikovat i s kameny.
Bludný balvan mu jistě bude dobrým společníkem pro hlubokomyslné rozpravy.


(Poznámka: Citáty jsme převzali z rozhovoru redaktorky Aleny Plavcové s Jaroslavem Duškem. Rozhovor zveřejněný Plavcovou 21.6. 2007 v Lidových novinách však považuje Dušek za změněný a sestřihaný ve srovnání s jím schválené verze. Zde citujeme z údajně správné verze rozhovoru ze stránky www.cestydusi.cz/view.php?cisloclanku=2007060031. Rozdíly mezi oběma verzemi jsou z našeho pohledu nepodstatné.)

Fotografie z předávání X. Bludných balvanů Sisyfa

Video z předávání X. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace