Načítám...

Proč u nás ubývají kruhy v obilí

V Česku se objevuje stále méně kruhů v obilí. Pro záhadology všeho druhu je to jeden velký otazník. Zatímco v roce 2000 objevili nadšenci UFO klubu Záblesk dvaatřicet kruhů v obilí, v roce 2004 jen devatenáct, v roce 2005 dvanáct, předloni šest a za loňský rok mají na svých webových stránkách zmapovaný pouze jeden. Nastává konec kruhů v obilí u nás?

Jediný loňský kruh byl objeven nedaleko Mnichova Hradiště 27. června a 6. července jej prozkoumala záhadologická skupina Alef investigation. Kruh byl podle nich bezesporu pravý. Badatelům se zde totiž nepodařilo udělat žádné fotografie. A důvod?

„Mohla nějaká energie vázaná v agrosymbolu vymazat záznam v digitálním fotoaparátu? Velice nerad to přiznávám, ale asi ano,“ píše záhadolog Petr Drbohlav z Alef investigation. Na svých internetových stránkách dokonce více než naznačuje, že kruh v obilí, respektive tajemná energie z něj, způsobil incident, k němuž došlo šestého července právě v této oblasti.

Malé letadlo Cessna zde vysílalo nouzový signál značící únos. Byly k němu vyslány gripeny, jejichž piloti vizuálním kontaktem zjistili, že pilot cessny je v pořádku a letadlo doprovodili na letiště. Podle odborníků byl problém v tom, že cessna měla špatně nastavený přepínač signálů.

Škarohlída možná napadne, že když tajemná energie z kruhu dokáže zmást elektroniku cessny, proč jsou vůči ní odolné gripeny? Že by poctivá švédská práce?

Do zkoumání se pustili i lidé ze zmiňovaného Záblesku. Podle nich se ovšem jedná pravděpodobně o padělek. Že by padělek dokázal mazat fotografie a mást elektroniku sportovních letadel? Těžko. Lidé z klubu Záblesk jsou však při určování pravosti kruhů velmi opatrní. Několikrát se jim stalo, že prohlásili kruh za pravý a pak byli circlemakers, tedy lidmi, kteří v obilí tajně kruhy tvoří, veřejně zesměšněni, když oni dokázali, že kruh je jejich dílem.


Energetický zářič

Ukázkovým případem napálených záhadologických badatelů byl obrazec v obilí, který předloni nedaleko Turnova vytvořila skupina kruhotvůrců, která si říká Realterorist. Jak svůj kruh Realterorist vytvořili, popisují na svých webových stránkách:

„Tento obrazec zamotal hlavu nejen badatelům, ale i nám – při jeho vytváření nás pronásledovala smůla maximální síly. Nejprve odešel harddisk počítače, kde byl složitý plán uložen do věčných lovišť, poté nástroj pro tvorbu obrazce prasknul v místě, kde to bylo fyzikálně víceméně nemožné a nakonec se objevily těžké nesrovnalosti ve výpočtech, které prováděl počítač.

S nepřízní osudu jsme se vyrovnali pomocí kalkulačky, matematických pouček ze základní školy a s mechanickými problémy pomocí tkaniček a klacků z blízkého remízku. Zlaté český ručičky a hlavičky! Při tvorbě obrazce nám šlo hlavně o jedno. Zjistit, na co potřebujeme kolik času, a vytvořit tři naprosto samostatné týmy, které by mohli pracovat na jednom obrazci bez nějaké větší koordinace. Povedlo se.

Samotná tvorba obrazce byla podobná tvorbě všech dosavadních obrazců, taková normální pařba, nutno dodat, že toto je první obrazec, ve kterém někdo z nás usnul.“

Kruh, dílo divoké pařby circlemakers, záhy objevili i ufologové. Zajímavé byly výsledky bádání již zmíněné party z Alef investigation. Na třech fotografiích kruhu a oblohy nad ním od Petra Drbohlava se v levém horním rohu objevila malá černá tečka. Jedna byla pořízena hned po nálezu, druhá o osm dní později. Fotky hned zveřejnil na internetových stránkách Záhady a mystéria s jednoznačným nadpisem: UFO sledující vznik a zánik agrosymbolu. Že by si marťané přiletěli české kruhy vyfotit a zkoumat?

O kruhu vznikla i reportáž odvysílaná televizí Prima. Záhadolog Michal Ursíny v ní tvrdí: „Můj názor je, že je to výsledkem činnosti mimozemských bytostí.“ Velký ohlas vzbudilo i dílo této skupiny, které o rok dříve vytvořili u Svijan u Turnova. O nálezu 23. 7. 2005 informoval Deník Pojizeří: „Obrazec je nepochybně pravý, to znamená, že vykazuje společné znaky s jinými prozkoumanými obrazci neznámého původu,“ uvedl Vlastimil Brůček, zakladatel Amatérského pozorovacího centra Turnov.

„Obilí v jeho středu je položeno pravotočivě a nese stopy tepelného působení. Některá místa obrazce vykazují silný energetický výron,“ vysvětlil.

Podle Brůčka mohou ve středu kruhu také citlivější jedinci pocítit napětí v oblasti krční páteře a zvýšený krevní tlak. Energie z obrazce také může způsobit bolest hlavy a poruchy koncentrace, což se projeví například neschopností zaostřit pohled na předmět v dálce.

„Nejintenzivnější energetické působení jsem zaznamenal v levé horní části obrazce při pohledu od Turnova,“ říká Brůček. Sám na sobě prý pozoroval citelné zvýšení srdeční činnosti a zrychlený pulz. Kromě toho jej prý pobyt v obrazci psychicky vyčerpal.


Časová past

„Obrazec utlumil, či spíše zcela potlačil moje parapsychologické schopnosti. Jsem zvědav, jak dlouho tento stav potrvá,“ prozradil.

Zajímavé byly i hypotézy, kterými se záhadolog Brůček snažil objasnit vznik obrazce: „Někteří je považují za poselství mimozemských civilizací. Daleko pravděpodobnější je však hypotéza, že se jedná o výron vnitřní energie planety Země.“ Dokonce tvrdil že se mohlo jednat o dílo psychiky dívky, která se zde před rokem ztratila v jakési časové pasti či něčem podobném.

To vše dokázal tvrdit o díle, které vytvořila veselá parta lidí účastnících se Slavností svijanského piva.

Pozornému čtenáři předchozích řádků už je také myslím jasné, proč je UFO klub Záblesk tak ostražitý a loňský jediný kruh narozdíl od Alef investigation považoval za potencionální padělek. Mnichovo Hradiště je až příliš blízko revíru, v němž pravidelně Realterorist řádí.

A pozorného čtenáře už také nebudu dále napínat. Jediný letošní kruh je skutečně padělek z dílny Realterorist. Popis, jak kruh vyrobili, již zveřejnili i na svých webových stránkách www.circlemakers.wz.cz.


Circlemakers vyrostli

Podle záhadologů jejich pozoruhodné dílko dokázalo málem sundat z oblohy sportovní cessnu. No, když svou techniku vybrousí, možná časem začnou sundávat z oblohy i ty gripeny.

Zdá se, že kromě nich, předchozí skupiny, které u nás dosud působily, svou činnost ukončily. Po nejaktivnější, která u nás působila v letech 1998 až 2003 a dokázala tvořit úžasné kruhy, jež jsou dodnes ozdobou záhadologických publikací, zůstaly už jen neobnovované internetové stránky. Po dalších už ani to ne.

Odpověď na otázku, proč kruhů v obilí u nás tak rapidně ubylo, je tedy jednoduchá. Ostatní čeští a moravští circlemakers zřejmě vyrostli, založili rodiny a mají jiné starosti než běhat v letních nocích po poli. Na odpočinek mají koneckonců nárok. Práce už u nás odvedli víc než dost.

Kam dál?

„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí Zobrazit

Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí

Čeští skeptici s podtitulem Kdo jsou a co chtějí jsou především knihou humoru a údivu nad tím, co vš...
So 22. 8. 2015 Přečíst
Umírá se na COVID, nebo s COVID? Zobrazit

Umírá se na COVID, nebo s COVID?

V souvislosti s onemocněním COVID se v médiích objevují i někteří lékaři, kteří tvrdí, že v případě smrti „na COVID“ jde ve skutečnosti obvykle o smrt „s COVID“. Ve světle současných poznatků není takové tvrzení obhajitelné.
Čt 27. 8. 2020 Přečíst
Léčba homöopathická Zobrazit

Léčba homöopathická

Komplexní i elektrická homöopathie je podvod s nátěrem vědy a kdo ji rozšiřuje, je vyděrač a nepřítel lidstva. Nic na tom nezáleží, že mnoho lidí chválí výsledky. Ty jsou u každé, i sebe hloupější methody, protože ani nemocní ani fušéři nedělají správné diagnosy. Když zrnéčka homöopatů vyléčí rakovinu, jsou zbytečná studia lékařů. Kapitoly "Léčba homöopathická" a "Komplexní homöopathie a elektrohomöopathie" z knihy Jan Šimsa: Přírodní léčba a domácí lékař: praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jich příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčiti, díl II. Praha: Strnadel a spol. 1923.
Út 14. 1. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace