Načítám...

Neuvěřitelná demagogie astrologická

Antonín Baudyš mladší nemá Sisyfa rád. Není divu. Stále znovu a znovu dokazujeme, že astrologie je nesmysl ve své teorii i ve výsledcích a astrologové jako Baudyš ve své podstatě okrádají lidi. Ať už astrologii sami věří či nikoliv.

Je celkem pochopitelné, že se astrologové chytají jako tonoucí stébel nějakých předpovědí, které se jim mohly alespoň částečně povést. Výsledků je málo, jsou neprůkazné a tak se astrologům hodí i ty nepovedené překroutit a vydávat za povedené. Přímo ukázkově tak učinil nedávno právě Antonín Baudyš mladší na svých internetových stránkách www.astrolab.cz.

Nedávno jsem na webu Sisyfa zveřejnil nepovedenou předpověď Milana Gelnara na idnes.cz. Týkala se rozhodnutí Vrchního soudu v případě vražedkyně Kamily Velikovské. Gelnar v ní tvrdil, že: "Soud bude ke Kamile příznivě nakloněn a jeho rozhodnutí nebude nikterak dramatické". Následující dva roky budou podle něj vcelku klidné, pak prý nastane tvrdá práce...

Rozhodnutí Vrchního soudu však dramatické bylo. Místo osmi let dostala Velikovská deset.

Nedávno se její případ pohnul. Nejvyšší soud rozsudek zrušil. Neznamená to, že Velikovská je volná. Celý příběh by se měl vrátit na začátek a projednávat znovu. Může to znamenat, že soud první instance který by měl případ nyní dostat, ji může pustit, ale může jí také dát i dvanáct let. Všechno začne pro obviněnou z vraždy znovu. Nová dokazování, nové soudy, nové nervy. To zřejmě budou ty dva klidné roky podle Gelnarovy předpovědi...

Antonín Baudyš rozhodnutí Nejvyššího soudu vůbec nepochopil a radostně zajásal: Velikovská je volná, předpověď astrologa vyšla!

Předpověď astrologa ovšem nevyšla. Nejenže Velikovskou nečekají dva roky klidu, ale nových soudních tahanic. Navíc Gelnar byl redaktory dotazován na rozhodnutí Vrchního soudu o němž pojednával předchozí článek z Mf Dnes, nikoliv Nejvyššího soudu o jehož jednání neměl v té době nikdo ponětí. Kdyby Gelnar prohlásil: „Vrchní soud jí dva roky přidá, pak to Nejvyšší soud zruší a nařídí nová jednání“, pak by to byla povedená předpověď. Ale takhle?

Ať už další soudy dopadnou jakkoliv, nejde zpětně hodnotit staré předpovědi, které se týkaly tehdejší situace, jako to dělá Baudyš.

Antonín Baudyš si ve snaze bránit astrologii za každou cenu, trhnul pěknou ostudu. Nejen že nepochopil věštbu svého kolegy a překroutil ji, nechápe fungování českého soudního systému, ale nedokáže ani novinovou zprávu přečíst do konce. Či ji přečíst dokáže, ale neumí pochopit. V jím zmiňovaném článku totiž všechna tato fakta byla. Nebo že by Baudyš mladší nebyl tak hloupý a prostě jenom lže?

Kam dál?

Nanoroušky a taky-nanoroušky Zobrazit

Nanoroušky a taky-nanoroušky

Článek se pokouší vysvětlit, co jsou roušky z nanovláken, a čím se liší od běžných textilních roušek – a to na popud reportáže ČT v pořadu Černé ovce. Reportáž monitorovala dovoz běžných textilních roušek z Vietnamu, které byly s pomocí technické zprávy doc. Ing. Frischera, Ph.D., označeny klamavým označením nanoroušky. Článek se pokouší vysvětlit, že analýza tkaniny roušky pomocí elektronového mikroskopu, byť provedená odborníkem na kybernetiku a digitální zpracování obrazu, je metodicky zcela zcestná. Záchyt mikroskopických částic na roušce se řídí zcela jinými zákony fyziky než je běžná laická představa síta, kterou částice v závislosti na své velikosti buď projde nebo neprojde.
Čt 10. 12. 2020 Přečíst
Věda v hlavní roli Zobrazit

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku...
St 31. 10. 2018 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace