Načítám...

Jak se astrologové spletli v roce 2006

Máloco dokáže tak spolehlivě pobavit jako zpětný pohled na politické předpovědi

Na přelomu každého roku nás astrologové pravidelně oblažují předpověďmi, co nás čeká a nemine. Jsou jich vždy plné noviny a časopisy. Zpětného zhodnocení jejich předpovědí se však dočkáme jen výjimečně. Je to škoda.

V odpovědích na to, co nás čeká v roce 2006, přední čeští hvězdopravci skutečně zaperlili. A to navzdory tomu, že se čím dál častěji uchylují k prázdným frázím typu „rok výhodný pro domácí a rodinný život“ a konkrétním informacím se spíše, možná právě z obav o zpětnou kontrolu, vyhýbají. Prošel jsem archívní zprávy a pár zajímavostí objevil.


Paroubek vítěz voleb?

V loňském roce byly jednou z hlavních českých událostí parlamentní volby. Agentura ČTK proto koncem května vyzpovídala astrology, kteří se věnují politickému výkladu hvězd. Redaktory pochopitelně zajímalo, co planety praví o vítězi voleb.

„Neptun, aktuálně procházející nejvyšším bodem horoskopu České republiky, napovídá v těchto volbách na posílení levice. Jiří Paroubek by měl posílit svoji pozici a i nadále by jeho vliv měl být silný. V těchto volbách sice nemusí zvítězit, ale sestavovat vládu může nakonec on,“ sdělil ČTK astrolog Jiří Kubík. Zároveň ale poznamenal, že pokud se tak stane, neočekává, že by Paroubkova vláda vydržela celé volební období.

„Jiří Paroubek je bezpochyby vítěz letošních voleb, který bude patrně sestavovat vládu,“ potvrdil také astrolog Pavel Turnovský. Toto tvrdil už na počátku loňského roku, kdy dokonce předvídal, že budeme mít menšinovou vládu sociální demokracie, jelikož Paroubek má povolební horoskopy mnohem slibnější než Topolánek. Že šla po volbách ve skutečnosti popularita Jiřího Paroubka raketově ke dnu, horoskopy zřejmě cudně zatajily.

Do politické předpovědi se pustil i nositel Bludného balvanu Českého klubu skeptiků Sisyfos Antonín Baudyš starší. I on věštil vítězství levice. „Konstelace planet bude neblahá především mezi 19. a 22. červnem, tedy v době, kdy bude vítěz sestavovat vládu. Hrozí nebezpečí z levé strany politického spektra,“ řekl agentuře bývalý ministr obrany.


Bursíkovi nepřáli

Podle něj dokonce hrozily nejrůznější podvody, skandály, a dokonce i násilné akce. Jeho stejnojmenný syn zase na svých webových stránkách v horoskopu na rok 2006 tvrdil, že toto bude pro Paroubka skutečně výhodný rok.

U Antonína Baudyše mladšího pomalu začíná platit, že komu věští vzestup, má očekávat pád. Na rok, kdy kvůli bytovému skandálu odešel do ústraní Stanislav Gross, mu astrolog věštil pokračování jeho hvězdné kariéry. Takže Paroubek může být ještě rád, že se alespoň udržel v čele nejsilnější opoziční strany.

Ještě vypustil i krásnou věštbu, že minulý rok bude velice výhodný pro islámský svět.
Že se muslimská část světa zmítala v nejhorší krizi za posledních padesát let a vyostřily se rozpory mezi jejich sunnitskou a šíitskou větví, netřeba dodávat.

Nevím, proč si hvězdy zamilovaly právě tehdejšího premiéra Paroubka. Naopak předsedu zelených Martina Bursíka musely přímo nenávidět. „Relativně nejkomplikovanější pozici by měl mít šéf zelených Martin Bursík.

Je otázkou, jak dlouho se v čele strany udrží,“ hrozil v loňském květnu Kubík.


S Opicí Topolánkem či Krysou Kalouskem?

Přidal se k němu i Turnovský: „Přes výrazný vzestup popularity v poslední době to zelení nebudou mít lehké. Pokud se dostanou do parlamentu, pak s odřenými zády, což bude nejspíš jejich předsedu stát stranický post.“ Do politických věšteb se na stránkách bulváru pustila i čínská astroložka Theodora Lau. I ona tvrdila, že bude vládu sestavovat právě Paroubek. Podle čínského horoskopu se měl domluvit buď s Opicí Topolánkem nebo Krysou Kalouskem. „Ať s jedním nebo druhým to bude Drakovi Paroubkovi klapat,“ tvrdila paní Lau.
Podle astrologa Richarda Stříbného se zase měla politická scéna domluvit a uzavřít dohody už v srpnu, kdy se mělo zablýsknout na lepší časy. No, měl ani ne půl roku předstih.


Hororové vize

Jinak byla četba Stříbného horoskopu, který umístil na svých internetových stránkách, skutečně hororový zážitek. Kupříkladu ekologické havárie, požáry, výbuchy, násilné trestné činy a šíření biologických počítačových virů nám vloni hrozilo v lednu, únoru, květnu, červnu, červenci, říjnu a prosinci. Podobně hororově pitomá byla předpověď astroložky Lenky Mochnáčové v časopise Maminka, která vyšla dvacátého devátého prosince 2005. Na loňský rok věštila mezi lidmi nepokoje díky zdražování a nárůstu kriminality. Hrozila nebohým čtenářkám stávkami, zemětřeseními, epidemiemi a útoky.

Podle údajů policejního prezidia počet všech trestných činů loni klesl na 336 446 z předloňských 344 060. Toto číslo tak potvrzuje trend posledních šesti let, kdy se kriminalita stabilizuje a postupně klesá. Myslím, že je už zbytečné dokazovat, že vloni nebyly žádné nepokoje kvůli zdražování, které bylo pouze inflační a mírné.

Co dodat? Paroubek volby nevyhrál a ani nesestavoval vládu. Bursíkova židle je pevnější, než by si planety přály. Násilné akce v období voleb nenastaly stejně jako strašlivé ekologické havárie a nepokoje mezi lidmi.

Nepovedené předpovědi astrologů tak kromě nedůvěryhodnosti této disciplíny ukazují, že samotní hvězdopravci horoskopům skutečně věří a svá proroctví sestavují na základě propočítaného postavení planet, ať už vyjde jakkoliv.

Propadající student prvního ročníku politologie by totiž dokázal sestavit fundovanější a pravděpodobnější předpovědi na rok 2006 než výše zmínění. Stačilo by mu místo koukání do hvězdných map jen občas otevřít noviny.


Článek vyšel v deníku Právo 10. 02. 2007

Kam dál?

Petr Brodský Zobrazit

Petr Brodský

Významný představitel skeptického hnutí
Po 23. 5. 2016 Přečíst
Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování Zobrazit

Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování

Poskytujeme Vám překlad článku z webu www.skepticalraptor.com. Článek pojednává o osobě Tetyana Obukhanych, která je antivax hnutím považována za odborníka. Přitom jde o dalšího falešného odborníka.
Po 29. 4. 2019 Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace