Načítám...

Omezení propagace i praktikování nebezpečných metod „alternativní medicíny“ - petice

(Bezprostředním podnětem petice se stala dlouhodobá činnost Naturcentra Salvea a rozhlasové relace MUDr. Miroslava Pekárka z listopadu 2006)

Vážení,
Český klub skeptiků SISYFOS se zabývá už více než deset let problematikou léčitelství a metod tzv. „alternativní medicíny“. Publikovali jsme řadu knih a desítky článků, ve kterých jsme podrobně analyzovali účinnost takových metod. V souhlase se zahraničními vědeckými pracovišti jsme došli k závěru, že jde o sporné metody, jejichž principy odporují poznatkům medicíny založené na důkazech a jejichž specifická účinnost nebyla nikdy exaktně prokázána. Jsme velice znepokojeni tím, že se tyto metody v České republice neustále šíří. V době jejich prudkého rozvoje na začátku 90. let je používali především léčitelé, v současné době však stále rychleji a ve větším rozsahu pronikají i do oblasti medicíny konvenční. Používají je nejen jednotliví lékaři, ale vedle nich i stále nově vznikající soukromá léčebná centra, instituty i kliniky, které odrazují pacienty od léčby konvenční medicínou a doporučují léčbu nejrozmanitějšími metodami medicíny „alternativní“. Jsou to nejen dlouho známé léčebné systémy, jako je homeopatie, akupunktura, reflexologie, parapsychologie nebo čínská medicína, ale i kuriózní a absurdní nově vytvářené postupy, jakými jsou Vollova elektroakupunktura, rezonanční terapie, aplikovaná kineziologie, neurolingvistické programování, různé detoxikační metody, magnetoterapie nebo nejrůznější pochybné preparáty jako Ovosan, melasa, Imuregen.

V poslední době zvyšují uvedená alternativní zařízení svou reklamní činnost ve všech médiích, zejména na webových stránkách, a dostává se jim sluchu také ve veřejnoprávní televizi i rozhlase, přestože jde nepochybně o reklamu klamavou. Nemůžeme proto souhlasit s pořadem „Paprsky naděje“ Českého rozhlasu 2, v jehož rámci byly vysílány ve dnech 18.11. a 25.11. 2006 dvě přednášky MUDr. Miroslava Pekárka, které se týkaly onkologie, tématu mimořádně citlivého. MUDr. Pekárek v nich kritizoval standardní metody onkologie a zpochybňoval vysloveně lživými informacemi jejich účinnost, přičemž na druhé straně doporučoval ty nejabsurdnější a nepochybně neúčinné metody a vychvaloval jejich léčebné účinky. Pekárkovy přednášky i jeho kniha „Tajemství zdraví a naděje“ mohou bohužel být pro laiky přesvědčivé a mnozí z nich jistě jeho nepravdivým informacím uvěří. Pokud ovšem pacient opustí řádnou terapii a podstoupí doporučovaný „alternativní“ způsob léčby, hrozí mu poškození zdraví a ohrožení života.

Za vážný problém pokládáme to, že používání takových metod lékařem odporuje nejen principům „evidence based“ medicíny, ale i Zákonu o péči o zdraví lidu, Etickému kodexu České lékařské komory i stanovám České lékařské společnosti J.E. Purkyně. Přesto dosud žádná ze státních ani zdravotnických institucí neprohlásila veřejně, že tyto metody postrádají léčebnou účinnost a mají jen nespecifický placebový efekt, a nikdo se kriticky nevyjádřil k činnosti takových zařízení a k jejich nesporně klamavé reklamě. Za stejně závažné pokládáme i to, že veřejnoprávní média neposkytují žádný prostor pro objektivní informování o podstatě a neúčinnosti metod „alternativní medicíny“. Jejich sporná snaha o vyváženost pak znemožňuje, aby pacienti měli pro svobodné rozhodování o způsobu své léčby objektivní vodítko. Pacienti jsou naopak vystaveni jednostrannému tlaku nesvědomitých propagátorů neúčinných metod, kterým jde nesporně primárně o zisk.

Předpokládáme, že všechny orgány, kterým rozesíláme tento dopis, jsou obecně seznámeny s možnostmi metod „alternativní medicíny“ i s činností těchto center. Přesto si dovolujeme připojit přílohy, které jednoznačně dokumentují nebezpečnost činnosti nejen MUDr. Miroslava Pekárka a jeho Naturcentra Salvea, ale i všech podobných léčitelských zařízení v České republice a desítek, možná už stovek lékařů, kteří dnes propagují a používají podobné spektrum neúčinných, podvodných, medicíně cizích metod a neváhají je doporučovat i onkologickým pacientům, jejichž jedinou nadějí na záchranu života je klasická medicína.
Věříme, že náš dopis vyvolá váš hlubší zájem o tuto problematiku a že najdete vhodné cesty, jak informovat veřejnost o skutečné povaze a možnostech léčitelů a „alternativní medicíny“, a že prosadíte účinná opatření k omezení dalšího šíření těchto nebezpečných metod v naší republice

Praha, 30. prosince 2006

doc. RNDr. Čeněk Zlatník, CSc.,
za medicínsko – biologickou sekci a za předsednictvo Českého klubu skeptiků SISYFOS


Přílohy:
1) CD se záznamem dvou rozhlasových relací s MUDr. Miroslavem Pekárkem (ČRo 2, „Paprsky naděje“, 18.11., 25.11. 2006, viz zde a zde)
2) Vyjádření onkologa prof. MUDr. Oskara Anryska, DrSc., viz zde
3) „Tajemství zdraví a naděje“. (Analýza názorů MUDr. Miroslava Pekárka a metod používaných v Naturcentru Salvea. Zpracoval prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc.), viz zde


Zasláno:

Česká lékařská komora
Lékařská 2/291, 150 00 Praha 5

Česká onkologická společnost ČLS JEP
Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.
Fakultní nemocnice Brno
Jihlavská 20, 625 00 Brno-Bohunice

Ministerstvo zdravotnictví ČR
Palackého nám. 375/4, 128 01 Praha 2

Rada Českého rozhlasu
Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Rada České televize
Na Hřebenech II, 140 70 Praha 4


Kontaktní adresa:
doc. Čeněk Zlatník
Radlická 112, 150 00 Praha 5

Kam dál?

March for Science - Přidejte se k nám! Zobrazit

March for Science - Přidejte se k nám!

March for Science, aneb Pochod za vědu, je celosvětová akce, které se můžete zúčastnit i v Praze a t...
Pá 14. 4. 2017 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování Zobrazit

Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování

Poskytujeme Vám překlad článku z webu www.skepticalraptor.com. Článek pojednává o osobě Tetyana Obukhanych, která je antivax hnutím považována za odborníka. Přitom jde o dalšího falešného odborníka.
Po 29. 4. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace