Načítám...

Multimilionář se snaží umlčet belgické skeptiky

Překlad, původní článek zde

Skeptičtí belgičtí spisovatelé, Patrick Vermeren (56) a Bart Van de Ven (37) jsou žalováni za poškození dobrého jména Carlem Van de Veldem - multiomilionářem a businessovým koučem, který si žádá kompenzaci 400 000 Eur.

Bylo potěšující vidět, kolik podpory a prostředků získala Britt Marie Hermes, bývalá naturopatka, která se v roce 2014 rozhodla odkrýt skutečnou podstatu naturopatie na svém blogu  www.naturopathicdiaries.com. Britt byla souzena americkou naturopatkou Colleen Huber u německou soudu (Britt nyní žije v Německu). Colleen Huber soud definitivně prohrála 24. května 2019. Na tuto nákladnou záležitost se na podporu Britt vysbíralo 50 000 Eur, díky iniciativě australské skeptické organizace Australian Skeptic’s Inc.

Belgičtí autoři, Patrick Vermeren a Bart Van de Ven jsou žalováni multimilionářem Carlem Van de Velde, známým business coachem, který slibuje malým podnikatelům ryzí zlato, a jeho firmou Training Institute za poškození dobrého jména a chce 400 000 Eur kompenzaci.

Dle našeho názor, toto chování je snahou zastrašit skeptiky od vyjadřování se. Patrick a Bart vyhráli soud u prvoinstančního soudu v Ghentu, Belgii. Zatím, soudní náklady činí 53 000 Eur. Carl Van de Velde se rozhodl jít s kauzou dál, k odvolacímu soudu. Autoři tedy čelí protáhlým jednáním a dalším soudním nákladům.

 

Více o článku a právních krocích

Naši autoři napsali skeptický článek v belgickém čacopise SKEPP o dvou společnostech, které působí na poli lidských zdrojů a řídí se pochybnými postupy typu NLP (Neurolingvistické programování), vytváření osobnostních profilů dle tvaru lebky (frenologie) a fyziognomie (interpretace vnější podoby, v tomto případě dle vlasů a obličeje). Jedna ze společností byla právě Carl Van de Velde Training Institute. 

Modus operandi, který užívá Carl Van de Velde je podobný tomu, který užívá Tony Robbins a američtí televangelisté. Mluví k velkému publiku a natěší je tak, že uvěří tomu, že zbohatnou, pokud se budou řídit jeho radami. 

Bart a Patrick - na základě důsledné rešerše z mnoha zdrojů - kritizovali obsah jeho pseudovědeckých master-serminářů, stejně tak jako marketingové triky, které užívá k nalákání návštěvníků.

Carl Van de Velde a jeho institut jsou velmi finančně úspěšní. Van de Velde využívá svého mění k vystrašení a umlčení kritiků a skeptiků. Mezinárodní solidarita mezi skeptiky je tou nejlepší cestou, jak zajistit svobodu slova a zůstat skeptičtí jak slovně, tak písemně.

 

Přispět můžete ZDE

Nebo zde, se zprávou pro příjemce: Fundraiser.

IBAN BE06 0012 1684 7822

Swift/BIC Code: GEBABEBB

SKEPP vzw

F. Lecharlierlaan 44 bus 10

1090 BRUSSEL

Belgium

 

Poznámka: Pokud zbydou finanční prostředky, půjdou na vzdělávací aktivity SKEPPu a do mezinárodního právně-obranného fondu, který se v tuto dobu vytváří mezinárodní skeptickou komunitou.


Kam dál?

Vzpomínka na Jamese Randiho Zobrazit

Vzpomínka na Jamese Randiho

V úterý, 20. října 2020, nás opustila legenda moderního skeptického hnutí James Randi ve věku 92 let.
Čt 22. 10. 2020 Přečíst
Pseudohluboké hovadiny Zobrazit

Pseudohluboké hovadiny

Stane se vám někdy, že si duchovní citát přečtete několikrát za sebou a stále naprosto netušíte, co tím chtěl básník říct? Jste lehce v šoku nad jucháním okolí nad citátem, který naprosto nedává smysl? Máte pocit, že hledíte na císařovy nové šaty, když se po vás chce, abyste obdivovali hloubku nějakých slov? Ač to možná z reakce okolí tak nevypadá, je dost možné, že jste kognitivně schopnější, než ti, kteří hloubku vidí.
St 19. 7. 2023 Přečíst
Edzard Ernst: Fakta a mýty takzvané alternativní medicíny Zobrazit

Edzard Ernst: Fakta a mýty takzvané alternativní medicíny

Bývalý homeopat a dnes legendární skeptik přijel na pozvání Českého klubu skeptiků do Prahy. Edzard Ernst: Záznam přednášky a seznam rozhovorů v češtině
Po 24. 2. 2020 Přečíst
Přednáška: Němečtí skeptici vs. Homeopatie Zobrazit

Přednáška: Němečtí skeptici vs. Homeopatie

Informationsnetzwerk Homöopathie je pracovní skupina německé skeptické organizace GWUP a je v současné době nejpopulárnější skupinou kritizující homeopatii v německy mluvících zemích.
Út 18. 2. 2020 | 5 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace