Načítám...

Vzpomínka na Jamese Randiho

V úterý, 20. října 2020, nás opustila legenda moderního skeptického hnutí James Randi ve věku 92 let.

Ač byl sám bez formálního vzdělání, byl jeden z největších a nejznámějších popularizátorů vědecké metody. Jeho perspektiva kouzelníka a hluboce zakořeněného skepticismu mu umožnila okamžitě prohlédnout podvody osob, kterým ti mnohem vzdělanější skočily na lep. Ve své spolupráci s vědci navázal na dědictví Houdiniho, který, stejně jako Randi, věděl, že sebe-vzdělanější člověk je pořád stejně jen divák, a ukazoval metody odhalování i těch nejtalentovanějších a nejobdivovanějších podvodníků, jako jsou Uri Geller, Peter Popoff a Jacques Benveniste.

V roce 2014 vyšel životopisný film o Randim, který se jmenoval Upřímný lhář. Název vycházel ze slov, které Randi rád opakoval: „Kouzelník je ten nejúpřímnější člověk na světe. Říká, že vás podvede a udělá to.“

 

 

Když Sisyfos spolupořádal Evropský skeptický kongres v září roku 2017, bylo naším zájmem tam mít co nejzajímavější osobnosti. Proto jsem se s Jakubem Kroulík, odborníkem na podvodné provádění paranormálních jevů, vydala na skeptickou konferenci CSICon do Las Vegas, abychom Randiho získali. Randimu mě představil jeho blízký přítel a učeň, zakladatel italských skeptiků, Massimo Polidoro. Když jsem Randiho pozvala na akci do Prahy a kongres do Vratislavy, zvedl Randi to své pověstné obočí a řekl mi: „V Praze jsem ještě nebyl. Tak jo, přijedu.“

 

A přijel. 

 

 

Vyzvedla jsem ho 19. září 2017 na letišti a naivně si myslela, že bude chtít po letu z Floridy odpočívat. Kdepak. Rovnou jsme se vydali na Pražský hrad. Pamatuji si, jak se mě taxikář ptal: „Promiňte, ale co je to za pána?“ Randiho dlouhý černý kabát, výrazný vous a hůlka se stříbrnou lebkou zmátla i vojáky kontrolující vstup do areálu Hradu. Chvíli na něj koukali a pak ho nechali projít bez prošacování a mimo rám. (Jakub to komentoval slovy: „A takhle přesně se obcházejí pravidla. Oblékneš se jako Gandalf a vydáš se na Pražský hrad.“) Večer jsem ho vzala na večeři v jeho hotelu a povídala jsem mu víc o historii Prahy, Česka, o průběhu nadcházejícího kongresu, o aktivitách českých skeptiků. Nechtěla jsem ho zasypávat otázkami, protože jsem věděla, že ho čekají v následujících dnech v plné palbě. 

Poté, co dojedl svůj guláš v chlebu se mě zeptal, zda chci vidět kouzlo. Rozsvítily se mi oči a nadšeně jsem odpověděla, že ano. Vyžádal si od obsluhy propisku a poslal mě k policím s knihami, které v restauraci byly, ať si nějakou vyberu. Jakoukoliv. Volba je naprosto na mě. Vzala jsem jednu, byla v češtině, a vrátila jsem se ke stolu. Řekl mi, že si mám vybrat nějakou stránku. Jakoukoliv. Volba je naprosto na mě. A zaměřit se na první slovo na té stránce. A on to slovo napsal na ubrousek. Přesně. (Ubrousek jsem si nechala, ale bohužel se mi během stěhování někam ztratil.)

Druhý den se Randi připojil k českým skeptikům a už najetým zahraničním hostům na popřednáškové skeptické pivo. Tady je záznam, co z tohoto setkání pořídila Susan Gerbic, zakladatelka projektu Guerilla Skepticism on Wikipedia. Jak můžete vidět, v jednu chvíli se potká česká skeptická legenda Čeněk Zlatník, který nás bohužel v loňském roce také opustil, s tou americkou.

 

 

Den poté jsme pořádali skeptickou snídani, akci, před odjezdem na kongres, kde bylo možné se s Randim potkat a kde měl i krátký projev. Randi si pak sám vybral, že na kongres chce jet autobusem, nikoliv šoférovaně autem, protože si chce připadat jako rocková hvězda. 

K tomu ovšem ani autobus nepotřeboval. Kamkoliv přišel mezi skeptiky, všichni se k němu jako k rockové hvězdě chovali, protože pro nás všechny hvězdou byl.

Jak odhalit šarlatána. Rozhovor se skeptickou legendou, úžasným Randi - iDNES.cz

Na první pohled vypadá James Randi jako šarlatán a kouzelník. Pořádný plnovous, černý klobouk a dlouhý plášť, hůlka s lebkou na konci. Kouzelníkem - tedy přesněji iluzionistou - skutečně je, mezi šarlatány však nepatří. Naopak, dnes už 89letý Randi se dlouhá desetiletí věnoval právě veřejnému odhalování šarlatánů.

Kúzelník a skeptik James Randi: Kde bol Boh, keď bol Dachau?

James Randi (1928) je kanadsko-americký kúzelník a skeptik. Napísal viacero kníh, kde spochybnil existenciu paranormálnych javov. Randi je kritikom pseudovedy. New York Times ho označil za najznámejšieho žijúceho boriča mýtov. Randi napríklad odhalil, že Uri Geller alebo teleevanjelista Peter Popoff sú podvodníci, ktorí nemajú žiadne paranormálne schopnosti.


Kam dál?

Přednáška: Němečtí skeptici vs. Homeopatie Zobrazit

Přednáška: Němečtí skeptici vs. Homeopatie

Informationsnetzwerk Homöopathie je pracovní skupina německé skeptické organizace GWUP a je v současné době nejpopulárnější skupinou kritizující homeopatii v německy mluvících zemích.
Út 18. 2. 2020 | 5 Přečíst
Pseudohluboké hovadiny Zobrazit

Pseudohluboké hovadiny

Stane se vám někdy, že si duchovní citát přečtete několikrát za sebou a stále naprosto netušíte, co tím chtěl básník říct? Jste lehce v šoku nad jucháním okolí nad citátem, který naprosto nedává smysl? Máte pocit, že hledíte na císařovy nové šaty, když se po vás chce, abyste obdivovali hloubku nějakých slov? Ač to možná z reakce okolí tak nevypadá, je dost možné, že jste kognitivně schopnější, než ti, kteří hloubku vidí.
St 19. 7. 2023 Přečíst
Multimilionář se snaží umlčet belgické skeptiky Zobrazit

Multimilionář se snaží umlčet belgické skeptiky

Skeptičtí belgičtí spisovatelé, Patrick Vermeren (56) a Bart Van de Ven (37) jsou žalováni za poškození dobrého jména Carlem Van de Veldem - multiomilionářem a businessovým koučem, který si žádá kompenzaci 400 000 Eur.
Po 16. 11. 2020 Přečíst
První celosvětové manifesto proti zdravotním pseudoterapiím Zobrazit

První celosvětové manifesto proti zdravotním pseudoterapiím

Skupina dvou tisíc sedmseti padesáti odborníků z čtyřiceti čtyř zemí podepsali manifesto proti pseudoterapiím v zdravotnictví. Manifesto bylo dáno dohromady za pomoci více než třiceti vědeckých a skeptických organizací z více než dvaceti zemí.
Po 19. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace