Načítám...

Sborník - Věda kontra iracionalita 3

Třetí sborník Věda kontra iracionalita odráží určitý posun v zaměření Českého klubu skeptiků Sisyfos i ve spektru jeho přednášek v posledních letech. Dali jsme samozřejmě přednost těm tématům a přednáškám, které měly mezi posluchači přednášek největší ohlas a které byly hodnoceny jako nejzdařilejší.

Čtenáře jistě zaujme analýza vztahu přírodních a společenských věd (Zlatník) právě tak jako filosofický pohled na metodologii věd (Fajkus) nebo ukázka vědeckých omylů v oblasti astronomie, které však věda díky svým očistným mechanismům dovede s jistotou postupně eliminovat (Grygar). Další text ukáže, jakým cenným nástrojem je v současné vědě experiment, který však není samospasitelný a v oblasti pseudovědy obvykle selhává (Heřt).

Rozsáhlý článek je věnován kvantové mechanice, její filosofické interpretaci a zejména jejímu zneužívání v oblasti alternativní medicíny (Jelínek). Alternativní medicíně je věnován i další článek, ukazující na tragické důsledky působení léčitelů v oblasti onkologie (Andrýsek). Další autoři se podívali kriticky na další dnes módní témata, na numerologii (Nosková), grafologii (Heřt), na šíření a zneužívání náboženské představy o reinkarnaci (Nosková).

Naší skeptické pozornosti neunikla ani psychoanalýza, která v dnešní postmoderní době prožívá určitou renesanci (Pešek). Závěrečné texty jsou věnovány aktuálním globálním civilizačním problémům, jakým jsou globální oteplování, dosud mnohými sporně akceptované jako lidstvem způsobená realita (Kutílek), dále vlivu elektromagnetického pole na člověka, ze kterého mají mnozí zbytečné a neodůvodněné obavy (Pekárek).

Do této kategorie patří i problém trvalé dostupnosti surovin a jejich možného vyčerpání s následným ohrožením existence lidstva (Jakeš). Na všechny tyto zde jen naznačené problémy se snaží autoři Sborníku dát racionální odpověď.

Sborník Věda kontra iracionalita 3 je možné zakoupit od poloviny ledna 2005. Pultová, maloobchodní cena se pohybuje těsně pod 200,- Kč. Sborník lze získat také přímo od nakladatelky za 120,- korun na skeptických akcích (viz přednášky Sisyfos v budově AV v Praze) nebo objednávkou na lano@centrum.cz (150,- Kč včetně poštovného a balného).

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace