Načítám...

Zpráva předsedkyně Věry Noskové: Vyšel Utopený Archimedes

Vybavena zkušeností s vydáním vlastní knížky sarkastických textů Je to hustý, rozhodla jsem se vydávat knížky dalším skeptikům. Nejprve jsem se ujala reedice knížky Utopený Archimedes, kterou napsal doc. RNDr. Vojtěch Mornstein, vedoucí Biofyzikálního ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Utopený Archimedes vyšel poprvé v Brně roku 1999, vázaný, a s obrázky malíře Aloise Mikulky, ale jen v nákladu 600 kusů. Náklad se rozpustil téměř jen v brněnských univerzitních kruzích.

Rozkošný, chytrý, ironický Malý alternativní slovník, což je podtitul knížky, se dostal do ruky i několika skeptikům mimobrněnským, a ti jen litovali, že je výtisků tak málo, a že titul není šířen do běžné populace. Nyní už litovat nemusejí. Reedice je sice na první pohled chudá příbuzná prvního vydání, ale zato se vejde do kapsy, neboť má rozměr jako předchozí knížka mnou vydaná (Je to hustý – 11 x 18 cm) a pro skeptiky, ať už organizované nebo „jen“ přesvědčené, stojí pouhých 50 korun. V knihkupectvích se již Archimedes také objevil, ale jeho cena je zde navýšená o marži knihkupců a distributora, a je tudíž o 50 – 100 % dražší.

Text samozřejmě zůstává, dokonce je obohacen o 50 dalších hesel, ale jsou redukované předmluvy, vypuštěny neaktuální recenze a omezen seznam literatury. Knížka sarkasticky mapuje slovník ezoteriky, léčitelství, okultismu ale i dalších společenských fenomenů. Je vtipná, provokativní, lze se při ní zasmát i poučit. Potěší srdce každého muže a ženy střízlivé mysli a zdravého rozumu, který je trápen přívaly okultních blábolů a komerční mystiky v životě a v médiích.

Za režijní cenu si ji budete moci koupit na všech akcích našeho klubu, především na našich pravidelných přednáškách v budově AV na Národní třídě. První akcí bude plenární schůze našeho Českého klubu skeptiků 18. září (od 17 hod). Lze si ji objednat na emailové adrese: lano@centrum.cz nebo koupit přímo u vydavatelky či u autora:
Věra Nosková - tel. 233 380 110,
kontakt na autora, který je obzvlášť vhodný pro obyvatele Brna a okolí:
Vojtěch Mornstein, tel. 549246179 nebo 542126333, vmornst@med.muni.cz.

Kam dál?

Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí Zobrazit

Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí

Čeští skeptici s podtitulem Kdo jsou a co chtějí jsou především knihou humoru a údivu nad tím, co vš...
So 22. 8. 2015 Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace