Načítám...

Přece by nám nelhali

Věra Nosková, novinářka, spisovatelka, ale také členka a bývalá předsedkyně Českého klubu skeptiků SISYFOS právě vydala ve svém nakladatelství další svou knihu. Tentokráte je to sbírka 40 fejetonů, které vycházely v minulých čtyřech letech v časopise Týdeník Rozhlas a které měly značný ohlas. Kriticky, ale s nadhledem, vtipně a svým vybroušeným barvitým jazykem si všímá nejrůznějších aktuálních jevů a problémů naší společnosti. Široký tématický záběr jejích fejetonů nepřekvapuje, ve svých předchozích do značné míry autobiografických románech seznámila své čtenáře se svými bohatými životními zkušenostmi a jako správná skeptička se zabývala snad všemi oblastmi esoteriky a pseudovědy. Fejetony se dotýkají politiky, vědy, byznysu, medicíny, psychologie, ekologie, médií, společenských a osobních problémů, mystiky a třeba i čarodějnictví.

Už z názvu fejetonů vidíme, jaká horká témata ji zajímají: Alternativně pracovat, alternativně žít, Se sluncem se nedomluvíme, Jak jim zobák nenarost, Zpátky ke stromům, Proč nejsem feministka, Proklikat se k třídní nenávisti, Dvacet let mezi nadšením a kriminálním kapitalismem nebo Duchu, jsi tady? Knížka je místy úsměvnou, někdy spíše posmutnělou analýzou a kritikou dnešní doby. Jeden z fejetonů k této upoutávce připojujeme.

Fejetony doprovází 20 uměleckých celostránkových černobílých fotografií Jiřího Noska, syna autorky. Mají nejrůznější tématiku, ale všechny jsou zajímavé a technicky dokonalé. Pochvalu zaslouží i provedení knihy. Je v pevné vazbě, na křídovém papíru, v perfektní grafické úpravě, s kvalitním tiskem.

Pultová cena knihy je 198 Kč, ale lze ji objednat také přímo u autorky za 150.- Kč včetně poštovného, balného a podpisem autorky na adrese lano@centrum.cz


Fejeton: Přece by nám nelhali!

„Ó bozi – to je někdy skutečně těžký, láska má mnoho podob. My ženy to máme velmi složité a muži naše složitosti nechápou. Tak se na to podívejme, ó jé, tady se nám to trochu kymácí. Ano, zlatíčko. V kterém se narodil znamení? Tak se na toho ráčka podíváme.“ Suverénní osoba z rodu světských chrastí náramky jako chřestýš, blýská masívními prsteny a vrhá z obrazovky falešné úsměvy. Hraje roli čarodějky, neboť část populace na tyhle věci věří a je ochotna za ně platit. Kde je poptávka, vystartuje nabídka, proti tomu nelze téměř nic namítat, tak náš svět funguje a máme z toho prospěch. Těžit z naivity a důvěřivosti je jedno z nejveselejších podnikání plné pouťových manýrů a jednoduché manipulace, je to hra, kterou odedávna hrají mastičkáři, taškáři a podvodníci s moulíky, dobráky a důvěřivci. Klam, podvod, past, mimikry jsou běžné strategie živočichů, a od toho jsme chytré opice, abychom každou vymyšlenost přírody dovedli k dokonalosti. Takto přemýšlím nad osobou, která na obrazovce ledabyle rozkládá a shrnuje karty, ani je nijak nestuduje, zato pusa jí jede jak kulomet. Ženské jí volají, celé pryč z toho, že slyší svůj hlas z televize a že jim ta, vlastně slavná, madam odpovídá jako nějaká kamarádka. „Kolik je vám let?“ Ptá se pokaždé. Dvacet, hlesne mladá žena. „Vy jste taková roztomilá beruška! Přeju vám trpělivost s tímto prazvláštním mužem,“ švitoří věštkyně. „Kolem nás se tetelí prapodivná atmosféra.“ Při dolním okraji obrazovky se dá buď bezchybným zrakem, nebo lupou rozeznat informace, že minuta stojí 72,- Kč. Dalšího volající oslovuje ta osoba zlatíčko, ženy telefonují jedna za druhou, sem tam se do té pomyslné fronty vetře i muž – drahoušek.

Jako bych si ten e-mail přičarovala – za dva dny nato čtu v poště příběh mladé ženy z venkova. Brala to zpočátku jako poněkud dražší úlet, obrátila se na další věštkyni z tohoto čarodějnického hnízda. Měla starost o kamaráda, neboť se jí zdálo, že se do ní, vdané maminky toho času na mateřské, zamiloval. Náklonnost mužského potěší každou ženu, ale jsou situace, kdy si s ní nevíme rady. „Karty mi jasně ukazují, že je tu láska. A kde je láska, je možné všechno,“ culila se čaroda. Mladou paní zasekla jak zkušený rybář rybku, ta jí začala volat opakovaně. Účty za telefon narůstaly, úspory na letní dovolenou tály. Za čas bylo fuč 17 tisíc, ale láska se pořád ještě nevyvrbila. Co teď? Obchodnice s iluzemi navrhla své stálé klientce, že provede ve prospěch lásky obřad bílé magie a to za 1800,- Kč. Za dva dny přišla SMS: obrad proveden, poslete peníze. Mladá žena se ale už začala z fascinace probírat, podvod ji došel a za obskurní a navrch nedoložený obřad zaplatit nechtěla. Věstkyně zdivočela. Začala vyhrožovat tu právníkem, poté obřadem magie černé, která uvrhne neplatičku do neštěstí. Nakonec se úplně odkopala, když začala ženu vydírat: prásknu to všechno vašemu manželovi!

Přece by nám nelhali! Říkáme si od nejstarších věků, my, kuřátka prostomyslná, zatímco se bystré kuny dobývají do našich domovů. Co z toho plyne? Když už musíme něčemu věřit, tak svým pochybnostem.

Kam dál?

Léčba homöopathická Zobrazit

Léčba homöopathická

Komplexní i elektrická homöopathie je podvod s nátěrem vědy a kdo ji rozšiřuje, je vyděrač a nepřítel lidstva. Nic na tom nezáleží, že mnoho lidí chválí výsledky. Ty jsou u každé, i sebe hloupější methody, protože ani nemocní ani fušéři nedělají správné diagnosy. Když zrnéčka homöopatů vyléčí rakovinu, jsou zbytečná studia lékařů. Kapitoly "Léčba homöopathická" a "Komplexní homöopathie a elektrohomöopathie" z knihy Jan Šimsa: Přírodní léčba a domácí lékař: praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jich příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčiti, díl II. Praha: Strnadel a spol. 1923.
Út 14. 1. 2020 Přečíst
Petr Brodský Zobrazit

Petr Brodský

Významný představitel skeptického hnutí
Po 23. 5. 2016 Přečíst
Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace