Načítám...

Propagace numerologie na Radiožurnálu

Korespondence dr. Jiřího Grygara s Radou Českého rozhlasu ohledně propagace numerologie na Radiožurnálu

Od: "Jiri Grygar" grygar@fzu.cz
Komu: rada.ceskeho@rozhlas.cz ; rada@cro.cz Kopie: alexandr.picha@rozhlas.cz
Předmět: Poledni Ozveny dne; Radiozurnal 30.4.02 Datum: 30. dubna 2002 14:53

Vazena Rado Ceskeho rozhlasu,

v dnesnich polednich Ozvenach dne na Radiozurnalu vedla P. Kvapilova telefonickou debatu, tykajici se pridelenych volebnich cisel pro jednotlive strany do nadchazejicich voleb mj. s tzv. numerolozkou Renatou Prochazkovou.

Myslim, ze by stalo za to tento rozhovor v plnem zneni otisknout, aby nazorneji vynikla nesmyslna a naprosto nepodlozena tvrzeni, kterych se zminena numerolozka s velkou suverenitou dopoustela. Neni mi jasne, co sleduje verejnopravni rozhlas v prestizni zpravodajske relaci dlouhym rozhovorem na tak komicke urovni, vhodne snad nanejvys do zabavnych koutku hodne pokleslych tiskovin. Tzv. numerologie je totiz typicka paveda.

Jelikoz se v posledni dobe casteji setkavam v poradech Ceskeho rozhlasu s tim, ze krome odborniku na urcite tema jsou do diskusi jako rovnocenni partneri zvani pavedci ci sarlatani, domnivam se, ze jde o dalsi projev zcela falesne chapane snahy o tzv. vyvazenost a soudim, ze by se tim Rada Ceskeho rozhlasu mela soustavneji zabyvat.

V nekterych pripadech dokonce maji sarlatani prizen sdelovacich prostredku zajistenu daleko vice nez odbornici. Jako priklad [ten se ale netyka primo Ceskeho rozhlasu] z nedavne doby bych uvedl zpravu CTK, kterou prevzaly snad vsechny sdelovaci prostedky, ze slovensky lidovy badatel Arthur Bolc~o/Bolstein ve spolupraci s dvema kosickymi "vedci' udajne vyvratil experimentalne obecnou teorii relativity. Stacilo zavolat na libovolne ceske pracoviste teoreticke fyziky, aby redakce zjistily, ze jde o smesne tvrzeni, znasobene navic tim, ze pan Bolc~o obdrzel jiz pred 3 lety bronzovy bludny balvan Sisyfa Ceskeho klubu skeptiku za udajne teoreticke vyvraceni teze teorie.

Omlouvam se, ze Vam pridelavam praci, ale popravde receno, Radiozurnal nam, Sisyfum, pridelal touto dnesni nehoraznosti jeste vice starosti.

S pozdravem, Jiri Grygar
(Cesky klub skeptiku Sisyfos)

--------------------------------------------------------------------------------

Praha, 27. května 2002

Č.j.: 51/02

Vážený pane doktore,

děkujeme Vám za e-mail z 30. dubna. Telefonický rozhovor redaktorky Kvapilové s numeroložkou Renatou Procházkovou máme možnost jen kritizovat stejně jako Vy nebo jiný posluchač, protože Rada nemá ze zákona právo zasahovat do programu. Jediným adresátem našich kritických poznámek je generální ředitel Českého rozhlasu. Toho ovšem můžeme v krajním případě odvolat. Jako někdejší radní České televize to jistě víte.

Klub skeptiků je téměř pravidelným zdrojem výhrad vůči pořadům koketujícím s nevědeckými a pověrečnými projevy v Českém rozhlase. Rozhovor s numeroložkou mezi tyto projevy nepochybně patří. Jsme toho názoru, že soudný člověk se nad ním usměje, rozdíl bude jen v míře posluchačské shovívavosti. Zbývá rozhodnout, jak působit na ty, kdo jej berou vážně.

Někteří členové Vašeho klubu se přimlouvají za zákaz takových pořadů. V Radě převládá mínění, že se tím nic neřeší, protože v atmosféře zákazu budou různé žertovné i méně žertovné pověry přežívat dál. Spatřujeme východisko v zasvěcené polemice vedené se smyslem pro humor i se smyslem pro nehumorný dosah některých pověr. Jsme přesvědčeni, že Český rozhlas poskytne pro ni příležitost, a připomeneme to pro jistotu i generálnímu řediteli. Jsme si jisti, že tak jen zdůrazníme způsob, na němž se s ním od začátku jeho funkčního období shodujeme.

S pěkným pozdravem

Richard S e e m a n n v.r.

předseda Rady Českého rozhlasu

Kam dál?

Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
March for Science - Přidejte se k nám! Zobrazit

March for Science - Přidejte se k nám!

March for Science, aneb Pochod za vědu, je celosvětová akce, které se můžete zúčastnit i v Praze a t...
Pá 14. 4. 2017 Přečíst
CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace