Načítám...

Koloidní stříbro

Alternativní medicína stále zdravě bují, vymýšlí nové a nové vysoce „sofistikované“ metody, ale někdy překvapivě vyloví léčebnou perlu z hluboké minulosti. Jako třeba stříbro, argentum. Stačí vyrobit z něj koloid a pak působí jako panacea, všelék. Stříbru se už od starověku připisovala dezinfekční schopnost, ale jeho suspenze nebo roztoky jeho sloučenin se v medicíně používaly jen k desinfekci a léčbě povrchových kožních onemocnění, a to až do konce 30. let 20. století, kdy nastoupily skutečně účinné sulfonamidy a záhy potom antibiotika.

Alternativní medicína stříbro znovuobjevila v jeho koloidní podobě před 20 lety jako lék pro vnitřní užívání s širokými indikacemi a hned se stalo léčitelským hitem. Zejména když se prozradilo tajemství, že si ho vozí sebou američtí i ruští kosmonauti do vesmíru. K nám dorazila nová stříbrná móda trochu později, ale dnes je i u nás zájem o koloidní stříbro obrovský a web je plný reklam a nadšených zpráv o jeho úžasných účincích. Třeba na stránce. biostribro.cz, kde se stříbro nazývá přírodním antibiotikem. Nabízeny jsou nejen hotové výrobky, ale také generátory k domácí výrobě koloidního stříbra, pracující většinou na principu elektrolýzy, v ceně 3 – 6.000 Kč. Výroba se stále zdokonaluje a dnes se používají suspenze metalického stříbra s nanopartikulemi o průměru 1-5nm, které mají mít větší účinnost. Jejich koncentrace při elektrolytické přípravě je zhruba 30 ppm. Jiné preparáty obsahují koloidní roztoky různých sloučenin stříbra. Koloidní stříbro se používá vnitřně po kapkách, ale také k výplachům všech tělesných dutin, dokonce je doporučováno i k inhalaci.

Jak má iont stříbra působit? Především prý oligodynamicky, to znamená v minimálních koncentracích prostřednictvím ovlivnění buněčných enzymů. Má být účinný proti všem virům, bakteriím i plísním a lze jím údajně léčit vedle povrchových infekcí i všechny infekční choroby včetně antraxu, Tbc, zápalu plic i AIDs, ale i choroby neinfekční jako je cukrovka, rakovina, artróza, neurasthenie, chronický únavový syndrom aj. U nich se předpokládá antioxidační působení a pozitivní účinek na imunitní systém. Má také vyplavovat nebezpečné toxiny z těla, napomáhat regeneraci atd atd. Koloidní stříbro se doporučuje i jako obecný preventivní prostředek proti chorobám. A nejen to. Stejně tak je účinné u domácích zvířátek a také u všech chorob květin, stačí posprejovat je.

Stříbro plné mýtů
A teď pár slov o tom, jak blahodárné je stříbro ve skutečnosti. Jisto je, že iont stříbra má desinfekční účinek, jenže velmi slabý. Dřívější názor, že zabíjí všechny bakterie, potvrzen nebyl. Účinek je slabý a různě velký na různé bakteriální kmeny, působení musí být dlouhodobé a bakterie si mohou vyvinout rezistenci podobně jako na antibiotika. I na viry působí stříbro minimálně. Prokázalo se to jak na mikrobiálních kulturách, tak třeba i při zkoušení některých výrobků, které měly mít antiseptickou povrchovou úpravu. Např. povrch ledniček a praček firmy Samsung obsahoval nanopartikule stříbra, ale ohlašovaný antiseptický účinek nebyl potvrzen. K desinfekci se tedy koloidní stříbro nehodí, existují daleko účinnější prostředky. A pokud jde o léčebné účinky koloidního stříbra při vnitřním užívání, ty nebyly prokázány vůbec a jejich používání není odůvodněné. Neexistují žádné klinické studie, které by léčebný efekt u jakékoli choroby prokázaly. Představy o jeho antioxidačním, imunomodulačním nebo detoxikačním působení jsou jen fantaziemi. Koloidní stříbro nemá smysl ani jako preventivní prostředek doporučovaný firmami k odstranění jeho případného. nedostatku v těle. Stříbro není stopovým prvkem, potřebným pro tělo. Vážným argumentem proti používání koloidního stříbra je, že stříbro působí toxicky, v těle se hromadí a při delším používání může vyvolat neodstranitelné šedomodré ztmavnutí kůže – argyrii a řadu jiných poruch, především nervového systému, ale i jater a ledvin.
Exaktní a nejsolidnější informace o koloidním stříbře podává renomovaný Americký úřad pro kontrolu léčiv, Food and Drug Administration (FDA), podle jehož vyjádření není prokázán účinek koloidního stříbra na žádnou chorobu, a proto na potravinových doplňcích na bází stříbra nesmí být taková doporučení udávána. Proti firmám, které toto rozhodnutí nerespektují, podává FDA trestní žaloby. Také americké Centrum pro Komplementární a Alternativní Medicínu, které patří do rámce amerického Národního institutu zdraví (NIH) a které je příznivě nakloněno metodám AM, vyhlásilo, že reklamní tvrzení o účinnosti koloidního stříbra jsou vědecky nepodložené a že obsah stříbra i složení těchto preparátů kolísá natolik, že jejich používání představuje zdravotní riziko. Podobně je to např. v Austrálii a v Německu. Podle oficiálního prohlášení institucí pro kontrolu léčiv jsou důkazy účinnosti koloidních preparátů stříbra nedostatečné a rizika převažují nad event. prospěchem. Jejich prodej jako potravinové doplňky je tam zakázán.


Přípravky koloidního stříbra se donedávna i u nás prodávaly jako potravinové doplňky, u nichž se ovšem léčebný efekt neprověřuje. Kontroluje se však i jejich bezpečnost, a ta se nepotvrdila. Proto bylo koloidní stříbro kvůli svým toxickým účinkům přeřazeno do skupiny „Léčiva“ a jeho dovoz byl rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví ČR zakázán. Naši distributoři na webu sice zájemcům o léčbu smutně sdělují, že je jejich výrobek nedostupný, ale český člověk si poradí. Zajede se nebo napíše do některého ze států EU, kde jsou preparáty koloidního stříbra stále ještě jen doplňkem a ne lékem, kde jsou jich plné lékárny a obchody a kde má kdekdo domácí generátor.

Vím, že mé varování nebude asi k ničemu, stoupenci alternativní medicíny jsou hluboce věřící v její účinnost a reklamám na webu v jejich pravdivost. Ale kdo chce kam....... Třeba se jim podaří ozdobit se nádherným šedomodným odstínem – zdůrazňuji, že trvalým.

Kam dál?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace