Načítám...

Chemtrails - stále opakovaná pitomost

Výrobci konspiračních teorií nás opakovaně a neúnavně zásobují „důkazy“ o tom, jak je lidstvo úmyslně zasypáváno tunami chemikálií, práškovaných z dopravních letadel za jakýmisi pochybnými účely regulace populačního vývoje, ovlivňování mysli a bůhvíčeho ještě. Údajně za tím vším stojí spiknuté vlády, jejichž jedinou touhou je ovládnout lidstvo zblblé v důsledku posypání baryem nebo jinou chemikálií.

Doposud nebyl podán žádný vědecky podložený důkaz této myšlenky. Jsou to pouze domněnky, kterými bůhvíproč někdo straší důvěřivé spoluobčany. Soudný člověk dnes nevěří na hejkaly, klekánice, bludičky, čarovné prameny v lese, že děti nosí čáp, a neměl by věřit ani v existenci chemtrails. Za starých časů se strašilo kouzelným chromým psem, čarodějnicemi (tam to mělo jaksi dost tristní důsledky), v novém věku byli konstruováni třídní nepřátelé (často dopadali stejně jako údajné čarodějnice), a dnes, kdy je v civilizovaných zemích nemožné někomu přišít vinu za zhoubu lidstva a poslat ho na hranici, a přinejmenším dost složité dostat ho na šibenici, hledá se jiný způsob nalezení nepřítele. Co je lidstvo lidstvem, vždycky bylo pátráno po domnělých nepřátelích; kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, takže nějaký ten zločinec nakonec nalezen byl a způsob jak ho usvědčit také. Nebudeme si ani dělat iluze, že tomu v budoucnosti bude jinak. Kdyby dnes byla vypjatější doba, nacházeli by konspirační teoretici daleko tučnější sousta a politických vězňů by byly plné koncentráky a pak i hřbitovy. Bohudík je dnešní doba zrovna náhodou v nějakém klidnějším mezidobí a proto je potřeba hledat strašáky v něčem dostupnějším.

Pozoruhodná je rychlost rozšiřování těchto narychlo spíchnutých teorií, založených na... Asi na ničem. Badatel zvedl zrak k obloze a zahlédl tam čáru za letadlem. Zdála se mu nějaká divná, třeba nějak pokroucená nebo podezřele dlouho trvající, a dospěl k závěru, že to není jen tak. Následovala level 2, kdy mu z toho vyplynulo, že čára bude tvořena práškem, sypaným z vysoko letícího letadla. Level 3 potom dává odpověď na to, kdo za tím stojí a proč to dělá. Badatel pak svoji teorii „hodil na papír“, tedy na internet, a díky jeho přístupnosti se tato dokonalá demagogie rozšířila jako padající kostky domina světem.

Jelikož všechny tyhle demagogické teorie nepotřebují žádné důkazy, ověření a potvrzení jinými experimentátory či teoretiky, jsou dosti primitivní a do hlavy vstupují poněkud snáze, než třeba rozbor Velké Fermatovy věty nebo kvantová mechanika (ovšem slovo „kvantový“ je natolik libozvučné a vědecky znějící, že si jej oblíbila kvanta kvalitních pavědců). Čekal bych každým okamžikem, kdy někdo přijde s vylepšenou teorií chemtrails, když zjistí, že množství chemikálií je kvantované. To se teprve lidstvo zabojí!

Písničkář Slávek Janoušek zpíval v jedné své smutné písni verš, jenž si můžeme stále připomínat: „Bojíme se jenom strašáků, nečeho z hlavy něčí, ale nepřivedou nás ke strachu doopravdická nebezpečí...“ Takže tak.

Položme si několik otázek, týkajících se chemtrails:

Proč by vlády používaly k oblbování svých poddaných právě takovýchto metod, když to může udělat tisíci jinými způsoby?
Bylo by možné utajit montáž obrovských nádob do dopravních letadel?
Dalo by se utajit plnění zmíněných chemikálií do letadel na letištích?
Našel se alespoň jediný pacient, u něhož nastala změna zdravotního stavu prokazatelně z důvodu posypání baryem nebo jinou zdravotně závadnou látkou z letadla?
Proč by se prášek shazoval z vysoko letících letadel, když by se kvůli výšce letu a vlivu atmosférického proudění ani nedostal k zemi?
Proč by se tajná akce dělala tak, aby to každý viděl?
Bylo chemické práškování už někdy potvrzeno někým z letectví?
Jaké množství prášku by se mohlo vejít do dopravního letadla? Bylo by ekonomické naložit letadlo např. 20 tunami prášku (tj. v celkovém efektu nula nula nic) a vypravit za drahé peníze letadlo na přelet?

Ale dost už toho. Můžeme jen litovat, že někteří lidé spotřebovávají svůj myšlenkový potenciál na vymýšlení hloupostí a nikoliv na užitečné věci. Kdyby totiž všichni mysleli tak, aby z toho byl užitek, už dávno běháme po Marsu.

Petr Dvořák
autor je meteorolog

Kam dál?

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace