Načítám...

VŠE v Praze - 12. listopadu 2009

SISYFOS - ČESKÝ KLUB SKEPTIKŮ POŘÁDÁ SÉRII PŘEDNÁŠEK NA PODPORU RACIONÁLNÍHO, KRITICKÉHO MYŠLENÍ A ODHALOVÁNÍ PSEUDOVĚDY

NEJDRAŽŠÍ KAPKA VODY ANEB HOMEOPATICKÁ MAGIE

čtvrtek 12. listopadu od 18:00 hod

posluchárna C - VŠE v Praze


vstup zdarma, studenti a akademičtí pracovníci VŠE srdečně zváni

Stručná anotace přednášky:
Healthismus dnešního postmoderního člověka, touha po maximalizaci zdraví a délky života, vede k tvrdé kritice až odmítání dnešní vědecké medicíny a stále širšímu rozvoji medicíny alternativní. Její vlajkovou lodí je vedle akupunktury homeopatie, považovaná jejími kritiky za největší podvod medicíny 20. století. Vynořila se před 200 lety jako „věda jednoho muže“, Samuela Hahnemanna, vybudovaná na základě několika kuriózních principů jako monumentální léčebný systém, dnes rozšířený celosvětově. Od počátku dodnes však byla předmětem ostrých střetů mezi jejími zastánci a odpůrci.
Jejím východiskem je magický princip „similia similibus curentur“, léčba podobného podobným, a princip dynamizace, podle kterého účinnost léčiva stoupá s jeho ředěním a třepáním. V přednášce budou tyto hlavní i další principy analyzovány a bude ukázáno, že jsou v rozporu s logikou, s vědeckými zákony a poznatky a že účinnost homeopatie vyvracejí dvojitě slepé experimenty i klinické studie. Bude nabídnuta odpověď na otázku, proč se přesto homeopatie z každého historického pádu vždy znovu zotavila, proč ji propaguje Světová zdravotnická organizace a podporuje mnoho významných osobností ze světa politiky a kultury, proč jsou mnozí lékaři i pacienti přesvědčení o její účinnosti, proč je tak úspěšný marketing firem, vyrábějících homeopatika a proč je alternativní medicína stejně jako řada podobných alternativ v jiných oborech tak úspěšná.

Přednášející:
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc. vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a zabýval se morfologií a funkční adaptací pohybové soustavy v Anatomickém ústavu Lékařské fakulty UK v Plzni. Je autorem řady publikací, např. Skeptický slovník či řada sborníků Věda kontra Iracionalita. Působil také jako předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Kam dál?

VŠE v Praze - 11. listopadu 2010 Zobrazit

VŠE v Praze - 11. listopadu 2010

Český klub skeptiků SISYFOS zve na přednášku Prof. MUDr. Jiřího HEŘTA, DrSc. Nové, módní metody a...
Út 9. 11. 2010 Přečíst
VŠE v Praze - 26. listopadu 2009 Zobrazit

VŠE v Praze - 26. listopadu 2009

SISYFOS - ČESKÝ KLUB SKEPTIKŮ POŘÁDÁ SÉRII PŘEDNÁŠEK NA PODPORU RACIONÁLNÍHO, KRITICKÉHO MYŠLENÍ A O...
Pá 13. 11. 2009 Přečíst
VŠE v Praze - 10. května 2010 Zobrazit

VŠE v Praze - 10. května 2010

IMUNOLOGIE VĚDA VERSUS PAVĚDA odborná přednáška skeptického charakteru pondělí 10. května 2010, 1...
Pá 7. 5. 2010 Přečíst
VŠE v Praze - 10. Prosince 2009 Zobrazit

VŠE v Praze - 10. Prosince 2009

SISYFOS - ČESKÝ KLUB SKEPTIKŮ POŘÁDÁ SÉRII PŘEDNÁŠEK NA PODPORU RACIONÁLNÍHO, KRITICKÉHO MYŠLENÍ A O...
Pá 27. 11. 2009 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace