Načítám...

Kruhy jsou zpátky!

Když jsem pro deník Právo vloni na podzim připravoval článek Nastává konec kruhů v obilí? (vyšel ve Zpravodaji č. 4/2007), netušil jsem co tím způsobím. Zatímco v posledních letech se neustále snižoval počet symbolů vyšlapaných circlemakery, tedy tvůrci kruhů v zemědělských plodinách a to až tak rapidně, že v roce 2007 byl odhalen dokonce pouze jeden jediný, letos se s nimi doslova roztrhl pytel. Do konce července jich bylo objeveno již devět. Vím, že vina nepadá jen na mou hlavu, přesto mi nezbývá než se pokorně zemědělcům za jejich zničenou úrodu omluvit.

Nejvíce kruhů v zemědělských plodinách, hlavně v obilninách, bylo vytvořeno v letech 1998 až 2000. Byla to doba, kdy v Česku fungovalo několik na sobě nezávislých skupin circlemakerů, kteří se tvorbě těchto obilných ekvivalentů graffiti věnovali. V tyto roky vznikalo přes léto okolo třiceti kruhů. Pak jich začalo postupně ubývat. Od roku 2001 do roku 2006 jich bylo objeveno každý rok vždy jen kolem desíti. Jejich kvalita se navíc zhoršovala, jak svou činnost ukončovaly zkušené skupiny kruhošlapců a svou dovednost se občas rozhodli vyzkoušet nadšení amatéři, kteří třeba vyrobili jeden či dva kruhy a pak se na ničení obilných lánů vykašlali.
Důvod upadajícího zájmu o tvorbu kruhů spočíval bezesporu v úpadku mediálního a tím i společenského zájmu o esoteriku a záhadologii. Před třemi lety u nás stagnoval prodej záhadologických časopisů a publikací, které svůj boom zažily právě v období mezi lety 1990 až 2000. Hlavní motivací circlemakerů pro vytváření obrazců v polích je mediální zájem. Proč se snažit? Proč riskovat chycení rozzuřenými zemědělci nebo policisty, když ta pravá zábava, tedy šot v hlavní zpravodajské relaci a vyjevení badatelé tvrdící, že jejich dílo je produktem energie Matky Země nebo zašifrovanou zprávou mimozemšťanů z dalekých galaxií či jiných dimenzí se nedostaví. Každý tvůrce chce, aby se jeho dílu někdo obdivoval, aby je někdo zkoumal a psal o něm. Média se v posledních letech přestala o záhady a esoteriku zajímat. Ubylo tím pádem i záhad.

Recese záhadologie a esoteriky u nás opět začala zhruba před dvěma lety a troufám si tvrdit, že letos prožíváme její opětovný boom srovnatelný snad jen s dobou od revoluce do roku 2000. Ostatně do této doby spadá i vznik Českého klubu skeptiků Sisyfos, který na tuto vlnu iracionality reagoval.
V současné době vychází několik nových záhadologických časopisů (Enigma), vznikly desítky nových internetových stránek o záhadách a esoterice a více se o esoteriku zajímají i zavedená média. Zřejmě nejvíce nové vlně iracionality pomohl i televizní pořad Detektor. Jeden jeho díl byl věnovaný i kruhům v obilí, který tento už skoro zapomenutý fenomén opět veřejnosti připomenul.
Se svou troškou do mlýna jsem přišel i já se svým článkem o circlemakerech a o tom jak si dělají z napálených záhadologů šprťouchlata. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Na internetu se do mě obula esoterička (členka Klubu psychotroniky a UFO) a nazvala mě hlupákem, který šíří bludy (tak dokonalé kruhy nemůže člověk vytvořit!). Ano, i já jsem pomohl opět zpopularizovat letní fenomén tvořený recesisty a zkoumaný bláznivými záhadology, kteří pak v kruzích pobíhají, fotí si je a snaží se odčerpat zbývající tajemnou energii Matky Země, která v kruzích musela po jejich tvorbě zůstat, nebo rozluštit poselství, které se nám Máti Země snaží sdělit. (Jeden kruh už byl paranoidními badateli dešifrován jako varování před stavbou amerického radaru v Brdech).

Jen opětovný mediální zájem o kruhy v obilí může za to, že staré party circlemakerů oprášily své nádobíčko a v noci vyrazily znovu na pole a noví nadšenci se rozhodli vyzkoušet a posléze zjistit, jak jednoduchá je tvorba obrazců v obilí. Za svůj podíl na této nové vlně mediálního zájmu o obrazce v zemědělských plodinách se zemědělcům upřímně omlouvám.

Kam dál?

„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Léčba homöopathická Zobrazit

Léčba homöopathická

Komplexní i elektrická homöopathie je podvod s nátěrem vědy a kdo ji rozšiřuje, je vyděrač a nepřítel lidstva. Nic na tom nezáleží, že mnoho lidí chválí výsledky. Ty jsou u každé, i sebe hloupější methody, protože ani nemocní ani fušéři nedělají správné diagnosy. Když zrnéčka homöopatů vyléčí rakovinu, jsou zbytečná studia lékařů. Kapitoly "Léčba homöopathická" a "Komplexní homöopathie a elektrohomöopathie" z knihy Jan Šimsa: Přírodní léčba a domácí lékař: praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jich příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčiti, díl II. Praha: Strnadel a spol. 1923.
Út 14. 1. 2020 Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Český klub skeptiků Sisyfos zve své členy a příznivce na Evropský skeptický kongres Zobrazit

Český klub skeptiků Sisyfos zve své členy a příznivce na Evropský skeptický kongres

Český klub skeptiků Sisyfos spolu s Klubem polských skeptiků organizuje Evropský skeptický kongres v...
So 31. 12. 2016 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace