Načítám...

Dopis bývalého klienta věštce

S velkým zájmem a zaujetím jsem objevil vaši stránku www.sisyfos.cz, kde jsem nalezl odpovědi na otázky, které jsem v sobě řešil, a abych se přiznal, ze kterých jsem nevěděl, kudy kam.
V roce 1999 jsem ze zvědavosti „vyzkoušel“, co mi řekne „kartář“. Protože jsem tomu tehdy věřil, že na tom „něco je“ a měl jsem z toho dopředu strach, tak mě ten člověk docela rozhodil. Měl jsem pocit, že mi vyndal moji duši, moje myšlenky, na stůl. Byl jsem jím fascinován. Ale ke slovům o mně, které jsem v duchu odsouhlasil, mi „přidával“ další myšlenky a slova, ale ta už byla z něj. Po nějaké době se ve mně něco sevřelo, a začal jsem mít problémy s tím, abych šel normálně na stolici. Dostal jsem panický strach, že on to všechno věděl, protože mi nenápadně předtím strach naháněl. Svoji situaci jsem řešil jak se dalo – aby mi s tím pomohl on, zkoušel jsem jiné léčitele, lékaře. Medicínsky mi nic nebylo. Vyzkoušel jsem všechno možné – a všeho jsem se chytal, jen kdyby mi to bylo pomohlo. Začal jsem být psychicky dost rozhozený a přestal jsem se cítit zdravý a ten pocit jsem v sobě živil. A protože ten věštec žije a působí ve stejném městě, kde mám malý obchůdek, navštěvoval mě a podporoval mě ve svých tvrzeních tehdy o mně a udával mi příklady, jak komu co hrozného kdy řekl a jak se to pak vyplnilo.
Začal jsem mít z něj a ze svého stavu deprese. Před třemi roky jsem navštěvoval psychologa, ale hledali jsme potíže jinde, protože jsem o tom nějak zvlášť nemluvil. Ještě jsem tomu totiž věřil a trochu jsem se za to styděl.
Vloni jsem pochopil, že příčinou potíží bylo mé psychické nezvládnutí zapůsobení věštce na mě. Jednoho dne jsem ho vyhodil z obchodu, ať už za mnou neleze. Začal jsem z něj mít deprese, jen když jsem ho viděl. To nebudu dál popisovat. Začal jsem mít představu, že snad ten člověk je pod vlivem nějakých zlých sil, že mě úplně zničil.
Začal jsem to řešit. Jeden známý mi pověděl, že tito věštci ze mně odezírají reakce na různá slova a říkají, co chci asi slyšet, a abych to pustil z hlavy, že nic takového neexistuje, co mi říkal. Že jsem zdráv. Ten člověk je kněz.
Pak jsem měl štěstí, že jeden můj jiný známý studoval psychologii a měl čas a chuť se mi věnovat. Postupně jsem došel k závěru, že budoucnost ani osud skutečně neexistují, že tito lidé si jen hrají s emocemi. Že jsem zcela zdráv a že jsem sevřený strachy z něčeho, co neexistuje. Myslel jsem si, že jen jsem se dostal do takové situace. Ale po zhlédnutí pořadu „skeptici versus léčitel a Baudyš“ jsem dostal další povzbuzení. Našel jsem stránky Sisyfos a pochopil jsem samu podstatu věci. Jak jednoduché to bylo a jak velký balvan jsem si z toho udělal. Když jsem četl pocity těch lidí – jako by to bylo ze mně!
Prosil bych vás o další informace, jak funguje to věštění z karet a ruky. Cokoliv na dané téma. Všechno se mi celkem osvětlilo.
Můžete můj příběh i použít jako příklad pro ostatní. Nebo to mohu upřesnit. Sám vidím, že nejsem jediný.

Autorovi předchozí dopisu jsme vysvětlili proč šarlatánovi důvěřoval a proč měl pocit, že jeho předpovědi sedí. Po studiu pramenů nám za pár dní poslal další email.

Velmi Vám děkuji za podporu a pomoc, které jste mi Vaším mailem poskytl. Já už s tím bojoval strašně dlouho, už předtím jsem dospěl k pravdě o tom, že jsem byl zmanipulován, že ty věci neexistují a v podstatě nic neznamenají. Ale celá moje mysl byla strašlivě napnutá, jak to ten člověk dělal, že mě tak hodně rozhodil a ty roky na mě působil destruktivně, že jsem nevěděl kudy kam. Moje situace vloni byla ještě horší, než jsem popisoval – nechtěl jsem s tím příliš obtěžovat v mém pondělním mailu.
Teď to ze mně úplně celé padá, najednou dokážu naprosto snadno vysvětlit to, co jsem si myslel, že je snad spiknutí bůhvíjakých sil nepřátelských mně.
I si uvědomuji, že vím o lidech, kterým „předpověděl“ nějaké životní nezdary, a možná ti lidé s tím žijí, že to tak je. Určitě jim teď já mohu věci osvětlit. To je to dobré na tom, že jsem si udělal jasno, a že třeba mohu někomu pomoci. Beru to jako svůj úkol!
Děsivé je, že opravdu cílem těchto lidí je „klienty“ naleptat, vzít jim víru v sebe sama, a pak to s nimi (za peníze) řešit. Teď to vidím, že ten člověk i vůči mně takto vystupoval. Že chtěl, abych s ním sebe řešil a nenápadně mě vždy rozhodil a já neměl sílu se mu bránit.
Holt jsou na světě takoví lidé. Dříve bylo šarlatánství trestné, jak je to dnes, to nevím. Možná bych to pojmenoval jako hyenismus, neboť to trestné je, a protože lidé takovéto „pomoci“ vyhledávají v nějaké nouzi, tak mi toto pojmenování docela sedí.


Autor se podepsal a uvedl i svou adresu a telefonní číslo. Požádal nás, abychom jeho jméno nezveřejňovali.

Kam dál?

Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Umírá se na COVID, nebo s COVID? Zobrazit

Umírá se na COVID, nebo s COVID?

V souvislosti s onemocněním COVID se v médiích objevují i někteří lékaři, kteří tvrdí, že v případě smrti „na COVID“ jde ve skutečnosti obvykle o smrt „s COVID“. Ve světle současných poznatků není takové tvrzení obhajitelné.
Čt 27. 8. 2020 Přečíst
Mýtus o Sisyfovi Zobrazit

Mýtus o Sisyfovi

Text vyšel původně ve Zpravodaji 3/2002, rozhodli jsme se jej ale připomenout.
Čt 29. 8. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace