Načítám...

Brněnské dny Ernsta Macha 2008

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

za několik dní uplyne 170 let od narození jednoho z nejvýznamnějších fyziků a filosofů uplynulých dvou století, Ernsta Macha – chrlického rodáka, který dlouhodobě působil na pražské Univerzitě Karlově a na Vídeňské univerzitě. V letošním roce to také bude 20 let, kdy byla 14. května 1988 instalována Jednotou československých matematiků a fyziků pamětní deska na fasádě rodného domu Ernsta Macha v Chrlicích (nynější městská část Brno-Chrlice).

Tato výročí se stala motivem k uspořádání Brněnských dnů Ernsta Macha 2008, jejichž ústředním akcemi se v době 15.-17. května 2008 stanou workshop „Fyzika, filosofie a vzdělávání“, konference „Mach – Fyzika – Filosofie“ a slavnostní odhalení reliéfu Ernsta Macha, věnovaného statutárním městem Brnem, který tak doplní zmíněnou pamětní desku. Hlavní konferenční akce se uskuteční v reprezentativním prostředí Sněmovního sálu brněnské radnice.

Pořadateli akcí jsou Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Akademie věd České republiky, Jednota českých matematiků a fyziků a statutární město Brno spolu s městskou částí Brno-Chrlice.

Účastníci konference a workshopu budou mít příležitost vyslechnout přednášky předních odborníků v oblastech fyziky, techniky, filosofie i historie tematicky spjatou s osobností, dílem či působením Ernsta Macha, včetně přednášek hostů z Vídeňské univerzity, Univerzity v Grazu a Institutu Ernsta Macha ve Freiburgu. Budou mít i možnost prezentovat své vlastní přípěvky zaměřené na problematiku fyziky, filosofie a vzdělávání, ať již volně či těsněji související s machovskou tematikou, a publikovat je v monografickém konferenčním sborníku.

K účasti na akcích Brněnských dnů Ernsta Macha 2008 a k aktivnímu přispění k jejich obsahu prostřednictvím Vašich prezentaci Vás srdečně zveme. Podrobné informace programové
i organizační jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách Brněnských dnů Ernsta Macha 2008 http://theor.physics.muni.cz/bdem2008


V Brně dne 14. února 2008

Za organizátory:

Prof. RNDr. Jana Musilová,CSc.,
prorektorka MU pro vědu a výzkum,
předsedkyně Organizačního výboru konference

Doc. RNDr. Jiří Langer, CSc.,
Matematicko-fyzikální fakulta UK
předseda Programového výboru konference

Kam dál?

Rudolf Battěk Zobrazit

Rudolf Battěk

Významný představitel skeptického hnutí
St 27. 3. 2013 Přečíst

Nebeská brána

Nebeská brána, „Heaven´s Gate“, je název poměrně malé sekty, která se dostala do povědomí veřejnosti...
Pá 4. 4. 2008 Přečíst
Přednášky Sisyfa v AV ČR v roce 2009 Zobrazit

Přednášky Sisyfa v AV ČR v roce 2009

Přednášky cyklu Věda kontra iracionalita se v roce 2009 konaly tradičně v budově Akademie věd ČR na ...
Čt 18. 12. 2008 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace