Načítám...

Detektor na ČT: zrušeno. Problém je ale jinde

Tak se stalo a Detektor mizí z obrazovek. Česká televize jej na základě mnoha stížnosti stahuje z vysílání. Co jsem slyšel, pořad by se měl snad nějak předělávat. Dobrá zpráva to určitě je. Jenže jsem si všiml, že pořady typu Detektor nejsou problémem jen České televize nebo tvůrců, ale lidí obecně. Při čtení reakcí jsem si uvědomil, že čím dál víc sílí jakýsi odpor k vědě. Jak to myslím? Stačí se podívat, jak diváci/čtenáři na zrušení reagují: Moderní vědecká inkvizice; vědci si přivlasťnují patent na rozum; to jsou ale marxisté; je to porušování práva na svobodu slova; ať vědci dokáží, že se „ti druzí“ mýlí; vědci si myslí, že už ví vše, nic nad rámec svých znalostí nepříjímají; taky vědci ještě nedávno tvrdili, že Země ja placatá a za opačný názor se upalovalo; vědci jsou slepí a zakazují lidem myslet; atd. atd. atd.

Člověku, který hodně let popularizoval a popularizuje vědu, se takové věty čtou velice špatně. Je mi z toho prostě smutno. Podobná prohlášení mají původ v jediné věci: naprosté neznalosti – což se dá pochopit -, ale hlavní problém je ten, že lidé, kteří takto smýšlejí, jsou jednoduše naprosto nevšímaví, ignorantští a omezení svým malinkatým světem. Ale popořadě…
Nikdo tady nikomu nebere právo se svobodně vyjadřovat. Nikdo tady s nikým nevede inkviziční soudy. To za prvé. Česká televize prostě udělala jednu zásadní chybu. Pořad vysílala v atraktivním čase a hlavně jej neprezentovala jako něco spekulativního, nepodloženého a prostě „pro pobavení“, ale naopak mu dala nálepku pořadu, který se neotřelým okem divá na dění ve vědě. Ostatně sami posuďte, jak byl Detektor prezentován: Nejvýznamnější a také nejzáhadnější otázky ze světa vědy, umění a společenského života, které jsou dodnes zahaleny řadou tajemství.

Takže Nejvýznamnější otázky ze světa vědy. Chápete, o co tady jde? Popularis, snad jediný pořad ČT, který by se dal nazvat pořadem popularizujícím vědu, se přitom už tři čtvrtě roku nevysílá. A co víc, kromě toho Popularis byl vysílán v odpoledních či podvečerních hodinách, kdy je většina lidí ještě v práci nebo dělá něco naprosto jiného, a ještě na „nepopulárním“ programu ČT2. Zato žumpoidní Detektor pod značkou „nejvýznamnější otázky ze světa vědy“ se vysílá na dobře sledovaném prvním programu a v čase kolem 22. hodiny. Kdyby Detektor byl prezentován jako „spekulace nikdy nespí, zafantazírujte s námi, moc toho nevíme, ale snad vás pobavíme“ a vysílal se na ČT2 v nějakém neatraktivním čase, reakce diváků a akademické obce by byla mnohem, mnohem slabší.
Ať si pro mě za mě kdo chce huláká, že viděl třeba Elvise. Horší je, když se ve veřejnoprávním médiu objeví podivíni, kteří vám tvrdí, že kdosi byl vyslán do budoucnosti, do roku 1983, a setkal se s von Neumannem – který byl ale v té době 26 let mrtvý. Duševní stav člověka, jenž tohle řekne, nebude asi ukázkový, ale kdo laickému diváku řekne, že „no, víte, něco na tom smrdí – na té druhé straně pravdy -, protože von Neumann byl už více než čtvrt století po smrti.“ Tohle už nikdo nezmíní. Divák roztřesený záchvěvy intelektuálního vzrušení způsobeného tím, že záhadolog – ten, jenž statečně jde se svou kůží na trh a řekne do světa to nepohodlné, co se věda snaží skrývat - mu otevře oči, se cítí o něco chytřejší než zbytek slepých a suchých ctitelů vědeckého myšlení. Je to opravdu snadná manipulace. To, že vyřčené věty záhadologů jsou s prominutím hovadiny, ví člověk jen znalejší oboru, což zpravidla bývá vědec. Je pak logické, že se veřejně ozve, jak tomu bylo v případě Akademie věd ČR. Akademie se neozvala proto, aby zapálila inkviziční soudy. Kdo jiný se měl ozvat? Jihočeské matky? Uvažujte trochu, lidi…

Věda je plná záhad
Lidé nechápou další věc, že samotná věda je plná záhad, jinak by to totiž nemohla být věda. Ač se to některým ze škarohlídů nemusí zdát pravděpodobné, vědec je ve své práci inspirován taji světa, taji, jež chce vyřešit. Vědec není soudní zapisovatelka, která na povel automaticky klepe do stroje. Je hnán touhou vkročit tam, kam ještě nikdo nevkročil, a vysvětlit záhady, které generace předešlé marně řešily. Samozřejmě, že na své cestě za poznáním používá sofistikované metody a znalosti předchozích vědců, znalosti, na kterých může stavět. Jeho metodika práce je naprosto odlišná od „bádání“ různých lidových myslitelů. Věda se od pavědy liší zejména tím, že podává výsledky. To můžete ostatně vidět kolem sebe. Všem těm, kteří plivají na vědu a vědce označují za marxisty a držitele patentu na rozum, můžu doporučit: vyhoďte z domu veškerou elektroniku a nechoďte k lékaři, ale k vašemu léčiteli, který jistě vyléčí vše co moderní lékařská věda a nadto ještě i to, s čím si medicína ještě poradit neumí. Zeptejte se „záhadologa“ pátrajícího po perpetuum mobile, jejž je držen světový vládami v tajnosti, aby existoval energetický průmysl, aby vám vysvětlil třeba podstatu procesorů, a pokuste se sestrojit vlastní počítač. Uvidíme, kam s proutkem dojdete. Kvantových fyziků vlastně už není třeba. A máme hrdiny, co čerpají energii z vakua, a léčitele, kteří léčí pomocí tachyonů. Takže s chutí do toho, zkuste si žít bez vědy, bez té zkostnatělé instituce…

Nebyla to vědecká obec, kdo tvrdil, že Země je placatá. Nebyli to vědci, kteří upalovali kacíře. Kulatost Země odhalili už staří Řekové. I průměr Země byl tehdy záhy znám. (Uměl by některý ze zde přítomných záhadologů změřit průměr Země během víkendu? Je to velice snadné.) A byli to vědci, kdo končili na hranici.
Už vůbec pak nechápu připomínky typu: vždyť ještě před nějakou dobou vědci tvrdili, že TOHLE a TAMTO není možné. A teď to možné je. To je stejná situace. Opravdu hloupý argument. Vždyť právě o tomto věda je. Těžko pak něco vysvětlovat… Vědci nejsou ani členové jednoho klubu pěstitelů citrusů a neplácají se po rameni, jak se jim letos podařila úroda. Vědci mezi sebou soutěží stejně jako sportovci. Jestliže jeden tvrdí A, druhý může tvrdit B. Záleží na tom, jak daleko ve svém výzkumu dojdou a jak moc dokážou, že jejich přístup je ten správný. V žádném případě vědci jako jeden muž nezpívají společné A, nebo B, jak hlupáci předhazují. (Samozřejmě, záleží na tématu.)
Důkaz – nebo podklady – je to, co ve vědě hraje obrovskou roli. To ale pavědci nikdy asi nepochopí. Jejich tradiční dokažte, že se mýlím, je toho příkladem. Jestliže něco tvrdí oni, pak oni mají dokazovat pravdivost svých tvrzení. Plácat umí každý člověk. Když vám řeknu, že každý večer lítám s hejkaly po lese, dokážete, že kecám? Racionálně vzato říkám fakt blbost, ale já si za svým tvrzením prostě budu stát a říkat, že to fakt dělám. A jsem si jistý, že by se našlo pár lidí, kteří by mi to věřili. Nebo prohlásím, že 8 % ze všech čertů chodících na Mikuláše po ulicích je pravých. Co vy na to?

Bohužel. Dokud nebude v masových médiích podporována kvalitní popularizace vědy, lidé budou pořád žít ve svých malinkých a omezených světech se středověkými „názory“, budou papouškovat „mučedníky“ pavědce, budou nádory „léčit“ u léčitelů, v noci pro rady volat hyenám do Volejte věštce, životní rozhodnutí nechají na kartářkách, zaplatí podvodníky, kteří jim za peníz proměří geopatogenní zóny, koupí si rušičky elmg smogu (papírovou nálepku na myš)… To je důvod, proč jsem byl já a ostatní tak znechuceni tím, co ČT udělala a jak svůj pořad prezentovala. Ale teď pavědci vyhráli – mají podporu veřejnosti: vždyť inkvizitorům se podařilo je umlčet!

Článek vyšel na: http://blog.ispace-portal.cz

Kam dál?

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Léčba homöopathická Zobrazit

Léčba homöopathická

Komplexní i elektrická homöopathie je podvod s nátěrem vědy a kdo ji rozšiřuje, je vyděrač a nepřítel lidstva. Nic na tom nezáleží, že mnoho lidí chválí výsledky. Ty jsou u každé, i sebe hloupější methody, protože ani nemocní ani fušéři nedělají správné diagnosy. Když zrnéčka homöopatů vyléčí rakovinu, jsou zbytečná studia lékařů. Kapitoly "Léčba homöopathická" a "Komplexní homöopathie a elektrohomöopathie" z knihy Jan Šimsa: Přírodní léčba a domácí lékař: praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jich příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčiti, díl II. Praha: Strnadel a spol. 1923.
Út 14. 1. 2020 Přečíst
CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace