Načítám...

Stručný výkladový slovník českých skeptiků

Předmluva - předkládaný základ slovníku vytvořil Jiří Heřt

Vývoj lidstva nikdy nebyl tak rychlý a životní úroveň tak vysoká jako v současné době. Není pochyb o tom, že za úroveň dnešní technické civilizace vděčíme racionálnímu myšlení a vědě. Přesto se dnes racionalita v západním světě i v České republice zpochybňuje, šíří se iracionalita a falešný zájem o duchovní svět a fenomény. Módní filosofický postmodernismus relativizuje možnosti lidského poznání a zpochybňuje možnosti i výsledky vědy. Stále častěji jsou zkresleně interpretovány vědecké objevy a jsou hledány alternativní výklady. V souvislosti s šířením iracionality ve společnosti se šíří i víra v nejrůznější paranormální jevy. Je to i proto, že iracionální představy jsou masivně šířeny všemi médii, zatímco existuje jen minimum kritických pramenů, které by záhadné nebo sporné jevy objektivně vysvětlovaly.

Jedním z takových zdrojů může být i forma výkladového slovníku, který jsme se rozhodli předložit veřejnosti na webové stránce Českého klubu skeptiků SISYFOS. Podobné slovníky už existují. Je to především americký slovník „The Skeptic´s Dictionary,“ existující i na webu pod názvem www.skepdic.com, dílo R.T. Carrolla. V Německu existuje, zatím jen v knižní podobě, kolektivní dílo pod vedením Irmgard Oepenové „Lexikon der Parawissenschaften“. Oba cizojazyčné slovníky však českým čtenářům umožňují jen částečnou orientaci, protože jsou zaměřeny na specifickou domácí situaci a analyzují především paranormální názory a metody domácích autorů. Kromě toho jsou oba slovníky poněkud jednostranné. Americký Carrollův slovník je především pohledem psychologa, německý je všestrannější, ale příliš stručný.

Cílem našeho slovníku je poskytnout přesné, objektivní a podložené informace o předmětu skeptického zájmu z racionálního, kritického hlediska. Mezi hesla jsme zařadili nejen paranormální fenomény a disciplíny, ale také různé sporné, diskutabilní názory a jevy, rozšířené v České republice, se kterými se náš skeptický klub setkává. Do slovníku zařazujeme tedy hesla sahající od šarlatánství a absurdit přes paranormální oblast až k seriózním, ale často mylně interpretovaným nebo záměrně zkreslovaným problémům. Do slovníku jsme vložili i náš názor na některá aktuální odborná a společenská témata, která jsou často chápána mylně nebo zkresleně.

Hesla jsou zpracována tak, že je nejprve podán objektivní popis fenoménu resp. termínu a po něm pod názvem „Hodnocení“ je uveden pohled kritický, skeptický. Pokud jde o odkazy, neuvádíme běžné prameny k jednotlivým heslům, protože ty lze snadno získat v monografiích, encyklopediích i na webu, a samozřejmě necitujeme ani publikace a články obhájců a propagátorů paranormálních jevů. Omezili jsme se jen na kritické prameny, které nemá čtenář k dispozici, především na texty členů našeho skeptického klubu, jak ukazuje soupis základní použité literatury připojený k předmluvě. Slovník spolu s citacemi tak umožňuje čtenáři získat nejen objektivní názor na předkládaná témata, ale i přehled o programu, aktivitách a názorech našeho klubu SISYFOS.

Jsme si vědomi toho, že výběr hesel je zatím nerovnoměrný, neúplný a do značné míry subjektivní a že kritik objeví mnoho nepřesností. Předkládáme však jen základ slovníku, který chceme postupně zpřesňovat a hlavně doplňovat, aby vzniklo dílo obsáhlejší, vyčerpávající všechna skeptická témata. Budeme vděčni všem čtenářům slovníku za poznámky, doplňky, za návrhy zařazení dalších hesel nebo i za zaslání textu nového hesla. Prosíme, abyste návrhy zasílali na adresu jiri.hert@tiscali.cz. Návrhy budou posouzeny našimi odborníky a po schválení a redakci budou postupně zařazovány do slovníku.

Za Český klub skeptiků
SISYFOS
Doc. RNDr. Čeněk Zlatník, CSc.
předseda


Základní použité skeptické prameny
(U často citovaných pramenů v textu sborníku uvádíme jen jejich název.)

Carroll R.T.: The Skeptic´s Dictionary. John Wiley and Sons, Hoboken 2003
Edwards H.: A Skeptic, s Guide to the New Age. Australian Skeptics Inc. Sydney 2000
Fleissig J.: Zázraky a podvody. Bohemia, Praha 1995
Grygar J., Grün M., Ramešová St. : Trialog o mimozemšťanech. Paseka, Praha 2006
Handbuch Die Andere Medizin. Stiftung Warentest, Berlin 1994, 4. Auflage
Heřt J. a kol.: Homeopatie, clusterová medicína, anthroposofická medicína. Nakl. Lidové noviny, Praha 1997
Heřt J., Hnízdil J., Klener J.: Akupunktura, mýty a realita. Galén, Praha 2002
Inglis B., West R.: Průvodce alternativní medicínou. Zemědělské nakl. Brázda, Praha 1992
Kašpar E.: Populárně a vědecky o proutkaření. Jednota českých matematiků a fyziků, Praha
Kolektiv autorů: Alternativní medicína, možnosti a rizika. Grada Publishing, Praha 1995
Libovický S.: Okultismus a věda. (Překlad článků z časopisu Experientia z roku 1988), Nakl. S. Libovický, Praha 1994
Mornstein V: Utopený Archimedes. Nadace Universitas Masarykiana, Brno 1999, Nakl. Věra Nosková, Praha 2003
Oepen I. et al. (eds.): Lexikon der Parawissenschaften. Lid Verlag, Münster 1999
Prokop O. a kol.: Lékařské vědy proti pověrám a šarlatánství. Avicenum, Praha 1977, 1995
Stamm H.:Achtung Esoterik. Pendo, Zürich 2000. (Česky: Pozor esoterika, Academia, Praha 2002)
Škrabánek P., McCormick J.: Pošetilosti a omyly v medicíně. Nakl. Lidové noviny, Praha Věda kontra iracionalita 1 – 3. Sborník přednášek Českého klubu skeptiků SISYFOS. Academia, Praha 1998 a 2002, Nakl. V.Nosková, Praha 2005
Vojtíšek Z.: Encyklopedie náboženských směrů. Portál, Praha 2004
Zpravodaj SISYFOS, ročníky 1 (1995) – 12 (2006)

Encyklopedie
Internet
Skeptické časopisy Skeptiker a Skeptical Inquirer


Do Skeptického slovníku můžete vstoupit prostřednictvím odkazu v hlavním menu (vlevo nahoře), kliknutím na ikonu vpravo pod Novinkami, nebo na adrese http://www.sisyfos.cz/slovnik.

Kam dál?

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Petr Brodský Zobrazit

Petr Brodský

Významný představitel skeptického hnutí
Po 23. 5. 2016 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace