Načítám...

Reakce Prof. MUDr. Oskara Andryska, DrSc. na článek Ilony Manolevské v Meduňce

A oficiální medicína rakovinu vyléčí?

„Rakovina je velká mrcha, ale já nad ní vyhraju!“ prohlašovala před kamerami herečka Helena Růžičková. Svým humorem dodávala naději onkologicky nemocným – bohužel nic víc. V dokumentu o jejím boji s rakovinou jsme viděli záběry z řeznictví, kde si s cigaretou v ruce pochutnávala na uzenině. Pár léčitelů, vyděšených takovým přístupem k zákeřné nemoci, mě požádalo, abych jí předala obálku s jejich radami. Pochybuji, že Helena svůj životní styl změnila. Ano, řada nemocných se snaží žít zdravě, a přesto rakovině podlehnou. Ale mohou si říci, že udělali pro své uzdravení, co bylo v jejich možnostech.

I v Meduňce se snažíme dělat pro zdraví čtenářů, co je v našich možnostech. Ve spolupráci se Společností pro alternativní léčení rakoviny (SALOCO) pravidelně zveřejňujeme i rady odborníků, kteří se věnují tzv. alternativnímu léčení rakoviny. I když většina nemocných v naší zemi, stejně jako Helena Růžičková, poslušně podstupuje oficiální léčbu, odpůrci netradičních metod stále brojí proti těm, kteří se snaží pomáhat i jinou cestou. Nejnověji je to petice, v níž Český klub skeptiků Sisyfos kritizuje hlavně lékaře, kteří, cituji: „...propagují a používají spektrum neúčinných, podvodných, medicíně cizích metod a neváhají je doporučovat i onkologickým pacientům, jejichž jedinou nadějí na záchranu života je klasická medicína“. Podle Sisyfa alternativní medicína odporuje Zákonu o péči o zdraví lidu, etickému kodexu České lékařské komory i stanovám České lékařské společnosti. Vyzývají úřady a sdělovací prostředky, aby „...informovali veřejnost o skutečné povaze a možnostech léčitelů a alternativní medicíny a prosadili účinná opatření k omezení dalšího šíření těchto nebezpečných metod v naší republice“, (viz www.medunka.pvsp.cz, Volná tribuna, Pepa Zentrich k petici spolku Sisyfos). Jejich petice by mi nevadila, kdyby klasická medicína uměla rakovinu vyléčit. Ale víme své. Sama si od roku 2001 léčím bulku v prsu pouze alternativními metodami a věřím, že se už nevrátí doba, kdy se nesmělo o tomto léčení psát. I když – jeden člen Sisyfa mě po diskusi o alternativním léčení rakoviny označil ve stížnosti do Čs. rozhlasu za nebezpečnou novinářku, které by mělo být zabráněno v působení na veřejnost. Tak nevím, čeho se můžeme dočkat.

Těšíme se na vaše názory a zkušenosti s netradiční léčbou rakoviny, jíž se věnujeme i v této Meduňce.
Na shledanou za měsíc, přátelé.

Ilona Manolevská

-----------------------------------------------------------
Vážená Meduňko.

Na Váš článek o léčení rakoviny mohu sdělit toto: Omlouvá Vás pouze neznalost a odpusťte i důvěřivá hloupost (pokud to není neviditelná ruka trhu).

1. V současnosti umíme (normální lékaři – též se nám nadává alopati) vyléčit více jak 50% nádorových onemocnění. Je to nádherný obor, kde je pokrok cítit každým týdnem.

2. Je to taky smutný obor, kdy se díváme na oběti alternativních metod, které okradly nemocného o šanci vyléčení, protože ztratil cenný čas polykáním melasy a kdovíjakých sajrajtů, opletených pseudoučenými bláboly, a k nám přicházejí trosky na zatlačení očí.

3. Na jedné straně jsou noviny plné případů jednoho heparinového vraha, který usmrtil 8 pacientů, na druhé straně jsou lidé s lékařským diplomem, kteří krmí své pacienty alternativními nesmysly a připravují je nejen o peníze, ale i o cenný čas a šanci na přežití. O nich se ovšem nepíše. Naštěstí nejsem soudce, abych mohl autora článku v Meduňce označit za spolupachatele.

4. Nejsem členem Sisyfa proto, abych si hojil komplexy v učené společnosti, ale proto, že jsem tam poznal lidi, kterým toto morální bahno není lhostejné.

5. Nemívám ve zvyku užívat neargumentované vulgární výrazivo, omluvte to prosím mým dosud neotrlým svědomím a soucítěním s podváděnými a zabíjenými onkologickými pacienty.

6. Mohl bych pokračovat, ale škoda mého času a Vašich očí. Smysl by mělo sejít se k širší diskusi, tam bych byl společensky únosnější (papír snese více na obou stranách bariéry). Mohli by se jí zúčastnit i onkologičtí pacienti a já bych se pokusil nemávat učenými slovy, ale argumentovat jako obyčejný starý lékař, jehož hlavní vadou je, že má rád své pacienty.

S pozdravem Prof. MUDr. Oskar Andrysek, DrSc., e-mail oskar.andrysek@atlas.cz, mobil 608 055 686

Kam dál?

Umírá se na COVID, nebo s COVID? Zobrazit

Umírá se na COVID, nebo s COVID?

V souvislosti s onemocněním COVID se v médiích objevují i někteří lékaři, kteří tvrdí, že v případě smrti „na COVID“ jde ve skutečnosti obvykle o smrt „s COVID“. Ve světle současných poznatků není takové tvrzení obhajitelné.
Čt 27. 8. 2020 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace