Načítám...

Čeněk Zlatník

Zemřel významný skeptik, organizátor a mentor mladých skeptiků RNDr. Čeněk Zlatník, CSc.
[*1937 +19. 3. 2019]

Český matematik, který byl také předsedou Českého klubu skeptiků Sisyfos v letech 20042007 a 20132015. Pochází z Berouna, od mládí se zajímal o přírodní vědy a matematiku. Zvolil si povolání učitele, zprvu působil na středních školách v aprobaci matematika – fyzika, později vyučoval matematice na Strojní fakultě ČVUT v Praze.  Zabýval se aplikacemi matematiky a didaktikou. 

 

 

Čeňka Zlatníka, léta zednářská

 

Ušlechtilost a tolerance, to byly osvícenské zásady, které Čeněk nejen jako zednář, ale i v každodenním životě zachovával.

V chrámu, zednářském pracovišti se odkládají všechny světské myšlenky a podle stupně zednářské vyspělosti se zednář účastní duchovního rituálu, aby načerpal sílu pro svůj pobyt v civilním životě. Svobodní zednáři jsou srozuměni s představou Velkého Architekta Vesmíru, která je v souladu se soudobými poznatky vědy. Čeněk vnášel do diskusí v Lóži své poznatky získané studiem kosmologie, kvantové mechaniky apod.

Svobodný zednář používá pro rychlé a snadné porozumění s ostatními zednáři řeč symbolů. Její původ můžeme hledat v dobách stavitelů katedrál. Jejich nejčastějšími řemeslnými pomůckami  byly kružidlo, úhelník, pravítko, krokvice či jeden z nejdůležitějších symbolů, hrubý, neotesaný kámen. Cílem zednářství je prací na symbolickém hrubém kameni vybudovat katedrálu v sobě. Odtud i zednářský symbol.

Písmeno „G“ uvnitř může znamenat posvátnou geometrii, gnosi, ale fantazii se meze nekladou.

Čeněk dosáhl třetího, mistrovského stupně, čímž měl právo zastávat všechny funkce v Lóži i funkci ctihodného mistra, řídícího činnost v Lóži. Lze se domnívat, že Čeněk dosáhl konečného cíle svobodného zednáře – objevit v sobě individualitu, kdy neklid exaktního rozumu matematika vyvažuje emoční rovnováha a skeptický klid.

Před několika léty ukončila jeho obedience Velký Orient Český, svoji činnost a Čeněk již v další činnosti nepokračoval. Jako člen Sisyfa dále uplatňoval zednářskou zásadu bojovat proti nevědomosti ve všech jejích formách.

Jako svobodný zednář Čeněk Zlatník nezemřel, jen se odebral na Věčný Orient, symbol věčného života.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace