Načítám...

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku Sisyfos hraje tyátr v Národním divadle. Tedy nikoli v historické Zlaté kapličce, ale v té přistavěné, Skleněné kapličce, kde se spíš snese nějaký ten experiment. Optali jsme se strýčka Googla, co to má jako znamenat, a ten poplašnou zprávu potvrdil. To zas bude nářez, říkali si nutně skeptičtí čeští skeptici, kteří mají s umělci v oblasti logiky a racionality spíš horší zkušenosti. Vídáme totiž občas, jak v duši umělce, natož divadelního, kráčí pestrou barevnou krajinou naducané ego s duší napěněnou sebestředností, emocemi, pověrami, potřebou čarování, na krku se mu bimbají talismany, v kapse svírá panenku voodoo... Ne že bychom jen podobným excesům užasle přihlíželi, když se s tím esoterickým balastem některý umělec roztahuje ve veřejném prostoru a radí lidem, že třeba vůbec nemusí jíst, že se dá přece jen vdechovat volně proudící tekuté světlo, tedy prána, která nabíjí apanu v nervovém systému, takže jste pak něco jako chodící solární panel, tak mu v takovém případě alespoň dáme posměšnou cenu Bludný balvan. On s tím sice natošup nepřestane, často spíš naopak, ale lidi jsou alespoň před jurodivcem varováni. Ale vraťme se k divadelnímu kusu. Jmenuje se Dotkni se vesmíru a pokračuj... A v upoutávce namoduši píší, že to bude tak trochu i o nás, o Sisyfovcích. Budou nám zas snad okopávat kotníky? Vyčítat, že jsme škarohlídi? Naši kritici si totiž pletou slovo skepticismus (pochybovačnost) s výrazem pesimismus. Ohrnují nad námi pysk, že jsme staří, ale my přitom nabrali sílů mladých, a i v předsednictvu početně převládají svěží líčka.

Byla jsem na ten tajemný divadelní kus pozvána kolegou z předsednictva. Narváno nebylo, což se nám zdálo jako dobré znamení. Opona odčarována a na jevišti zříme laboratoř! Brzy se ukazuje, že je to špičkové pracoviště molekulární genetiky a vědátor Plánovský, s tituly před i za jménem, objevil na lidském genu sekvenci, která po vyštípnutí a nahrazení jiným genem dá základ novému druhu. Vděčně hledíme na herce - vědce Davida Matáska, a na jeho kolegyni - vědkyni Martinu Preissovou, jak jásají nad převratným poznáním podstaty evoluce, nerýpeme se v detailech, jestli to je nebo není možné, nejsme přírodovědci. Vtom na scénu přichází hledištěm průvod a v jeho čele jasný náš otec zakladatel Jura Grygar a říká moudra, ale i to, co by nikdy neřekl. Ale to nevadí, věda je na jevišti víceméně uznávávána, vědci nejsou líčeni jako geniální pomatenci a zrůdy, ale mají normální lidskou radost, odskočí si dokonce zákulisí, aby naznačili, že oslaví famózní výsledky výzkumu radostmi těla. Co by ne, víme své. Leccos je tu inspirováno životem a reakcemi badatelů, včetně jisté, pochopitelné řevnivosti. A pak, za tónů nám velmi známé hudby z filmu Hvězdné války, kráčí uličkou mezi diváky náš zlatoústý astronom v důvěrně nám známé antické říze, za ním půvabné Grácie nesou Bludný balvan a předají ho z rukou Jiřího Štěpničky do dlaní užaslého Davida Matáska, ten je pak dokonce jako v reálu vyzván, aby za potupnou cenu pět minut děkoval. Diváci se baví, jsou to zjevně našinci, hra končí v sci-fi náznaku - je v bříšku těhotné hrdinky mutant, nový člověk? Nebo porodí dokonce nový živočišný druh?

Herci se klaní a kolega Martin s pseudonymem Bloudil odvážně vyrazil vpřed a vylezl na jeviště, předal pobaveným hercům Zpravodaj Sisyfos, na důkaz toho, že fakt existujeme, pronesl vtipnou zdravici a nakonec řekl: My už byli všude. V rádiu, televizi, na internetu a teď v činohře. Zbývá ještě dostat se do opery a baletu.

Hru Dotkni se vesmíru a pokračuj..., která se tolik podobala divokému snu o vědě a českých skepticích napsal původně teoretický fyzik René Levínský, režíroval ji Jan Frič. Na zbytek se optejte strýčka Googla.

Vyšlo v rubrice Zkraje týdne v časopise Týdeník Rozhlas

Kam dál?

Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování Zobrazit

Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování

Poskytujeme Vám překlad článku z webu www.skepticalraptor.com. Článek pojednává o osobě Tetyana Obukhanych, která je antivax hnutím považována za odborníka. Přitom jde o dalšího falešného odborníka.
Po 29. 4. 2019 Přečíst
„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
March for Science - Přidejte se k nám! Zobrazit

March for Science - Přidejte se k nám!

March for Science, aneb Pochod za vědu, je celosvětová akce, které se můžete zúčastnit i v Praze a t...
Pá 14. 4. 2017 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace