Načítám...

Esoterická ikona Harry Potter?

O filmech "Harry Potter" a "Pán Prstenů" se nyní mluví dost i u nás. Pro informaci drobnost z GWUP:
NEWSLETTER GWUP č. 8/2001

Esoterická ikona Harry Potter?
Jde o pověry a satanismus? Vědci jsou proti.

Fantastické filmy jako „Harry Potter“ nebo „Pán prstenů“ nepřispívají dle názorů Společnosti pro vědecké zkoumání paranormálních jevů (GWUP) k šíření pověrčivého myšlení. „Rozhodujícím je“ – prohlásil jednatel GWUP Amardeo Sarma v Rossdorfu, „že tyto příběhy nejsou vůbec nebo jen velmi omezeně považovány za skutečnost. S bohatou fantazií zdůrazňují mýtické a literární tradice proti šedi všedního dne, zatímco esoterické praktiky jako vykládání karet, kyvadla nebo channeling vycházejí z bezprostředního vlivu na reálný svět. Aktuální vydání časopisu GWUP „Skeptiker“ k fenoménu Harry Potter píše: „Kromě toho je jednání postav určováno svobodou jejich rozhodování – na rozdíl od obrazu světa u New Age, kde je člověk jen míčem ve hře nektrolovatelných sil“. Klepy o autorce „Harryho Pottera“ J.K.Rowlingové jako praktikující satanistce odkázal Sarma „do říše moderních internetových mýtů“. Dle rešerší GWUP se údajné interview autorky s listem „London Times“ nikdy neuskutečnilo. Řetězový dopis s podobnými výpady proti J.K.Rowlingové, který v této době koluje elektronickou poštou i v Německu a Švýcarsku je legrací amerického satirického časopisu „The Onion“ („Cibule“).

Kam dál?

Petr Brodský Zobrazit

Petr Brodský

Významný představitel skeptického hnutí
Po 23. 5. 2016 Přečíst
Možnosti a limity psychosomatické medicíny Zobrazit

Možnosti a limity psychosomatické medicíny

Psychosomatická medicína je diskutována mezi laickou i odbornou veřejností. Postoj nejen laické ale ...
Pá 9. 11. 2018 Přečíst
Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace