Načítám...

Sborník Věda kontra iracionalita 3

Vážený čtenáři,

Český klub skeptiku SISYFOS Vám předkládá další sborník nazvaný Věda kontra iracionalita 3.

Celý sborník ve formátu PDF je ke stažení zde.

Texty jsme vybírali ze stejnojmenného cyklu přednášek, které se z popudu prof. Rudolfa Zahradníka konají již od r.1995 pravidelně každý měsíc v budově Akademie věd ČR v Praze. Současně vznikla myšlenka vydat autorizované texty nejzajímavějších přednášek jako sborník a vyjít tím vstříc zejména mimopražským zájemcům, kteří se nemohou přednášek zúčastňovat. To se našemu klubu díky vstřícnosti vedení Akademie věd ČR i nakladatelství Academia podařilo. V roce 1998 vyšel první sborník obsahující třináct příspěvků, věnovaný nejkřiklavějším výstřelkům iracionálního myšlení, od astrologie a ufologie přes homeopatii až po okultismus. O čtyři roky později vyšel druhý sborník s patnácti statěmi, který byl věnován iracionálním obavám z jaderné energetiky, geneticky modifikovaných potravin a mobilních telefonu, dezinformacím v médiích, "alternativní" medicíně, waldorfskému školství aj.

Sborník Věda kontra iracionalita 3 odráží určitý posun v zaměření našeho skeptického klubu, který se chce věnovat kromě konkrétních témat i obecným otázkám vědy a jejím metodám. Věříme, že čtenáře zaujme analýza vztahu přírodních a společenských věd (Zlatník), právě tak jako filosofický pohled na metodologii věd (Fajkus) nebo ukázka vědeckých omylu v oblasti astronomie, které však věda díky svým očistným mechanismům dokáže eliminovat (Grygar). Další text ukáže, jakým cenným nástrojem je v současné vede experiment, který však není samospasitelný a v oblasti pseudovědy muže selhat (Heřt). Následuje rozsáhlý příspěvek o kvantové mechanice, o její filosofické interpretaci a zejména o jejím zneužívání v oblasti alternativní medicíny (Jelínek). Alternativní medicínou se zabývá i článek, ukazující na tragické důsledky působení léčitelů v oblasti onkologie (Andrysek). Další autoři se podívali kriticky na dnes módní témata - na numerologii (Nosková), grafologii (Heřt), na šíření a zneužívání náboženské představy o reinkarnaci (Nosková). Skeptické pozornosti neunikla ani psychoanalýza, která v dnešní "postmoderní" době prožívá určitou renesanci (Pešek). Závěrečné texty jsou věnovány aktuálním civilizačním problémům, jakými jsou globální oteplování, dosud mnohdy sporné vysvětlované jako jednoznačný důsledek lidské činnosti (Kutílek), a dále vliv elektromagnetického pole na člověka, ze kterého lidé mívají zbytečné a neodůvodněné obavy (Pekárek). Do této skupiny patří i otázky trvalé dostupnosti surovin a jejich možného vyčerpání s následným ohrožením existence lidstva (Jakeš). Na všechny tyto problémy se snaží autoři v našem sborníku dát racionální odpověď.

Snažili jsme se, podobně jako v předchozích sbornících, o pokud možno jednotnou podobu textu, rozsahem i formou. Přiznáváme, že se to plně nezdařilo, zejména proto, že každé téma vyžaduje jiný způsob zpracování. Některé příspěvky mají ráz eseje, jiné jsou exaktní odbornou studií. Některé jsou psány populárně, jiné odborným jazykem. Z povahy témat také vyplývá, že jen k některým z nich bylo možno připojit obrazovou dokumentaci a odbornou literaturu. K pestrosti sborníku přispívá i různorodost stylu jednotlivých, vesměs renomovaných autoru, kterou jsme plně respektovali. Věříme, že obsahová i formální pestrost nebude na závadu a že naopak zvětší přitažlivost sborníku.

Vydání třetího sborníku se ujalo nakladatelství paní Věry Noskové. Děkujeme jí a také panu Jiřímu Noskovi, který mel na starosti technickou přípravu vydání, za jejich péci o vydání knihy. Děkujeme všem členům naší společnosti, kteří vypomohli s redakčními záležitostmi. Hlavní dík patří autorům jednotlivých studií, kteří si při vysokém časovém zaneprázdnění našli čas nejen na přípravu a přednesení přednášky na skeptickém fóru, ale také na její přepracování pro tento sborník.

Věříme, že o tento sborník bude stejně velký zájem jako o sborníky předchozí a že tradice skeptických přednášek v Akademii věd ČR a pravidelného vydávání sborníku těchto přednášek nebude přerušena.

Editoři sborníku

Jiří Heřt a Čeněk Zlatník

Celý sborník ve formátu PDF je ke stažení zde.

Kam dál?

Sborník Věda kontra iracionalita 4 Zobrazit

Sborník Věda kontra iracionalita 4

Editoři Jiří Heřt a Čeněk Zlatník – kolektiv autorů Celý sborník ve formátu PDF je ke stažení zde. ...
Ne 3. 4. 2011 Přečíst
Věda kontra iracionalita 5 - sborník Zobrazit

Věda kontra iracionalita 5 - sborník

Ve shodě se zaměřením Klubu má publikace přispět k podpoře kritického myšlení a k porozumění vědecké...
Út 14. 2. 2012 Přečíst
Sborník Věda kontra iracionalita 1 Zobrazit

Sborník Věda kontra iracionalita 1

Sborník připravili: Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., a Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc. Celý sborník ve...
Út 24. 7. 2007 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace