Načítám...

Ve Strašicích dostrašilo

Český klub skeptiků SISYFOS má za úkol šířit racionální myšlení a potírat pověry. Proto se stará i o objasňování zpráv o jevech označovaných jako záhadné, nevysvětlitelné, odporující současným znalostem přírodních věd nebo ukazující údajně na porušování základních přírodních zákonů a na existenci nadpřirozených sil. Neobvyklé jevy, jaké se od konce září 2009 pozorovaly v rodinném domku ve Strašicích, připomínaly jevy známé z nedávné i dávné historie, které dostaly ještě v dobách, kdy se věřilo na duchy, název poltergeist (hřmotící duch). Název se zachoval do dneška a používá se k označení jevů, při kterých se v budově samovolně pohybují předměty a ničí nebo poškozují věci, aniž by byla zřejmá jejich fyzikální příčina. Protože se názory na neobvyklé jevy v rodinném domku ve Strašicích velmi lišily, rozhodl se náš klub věnovat pozornost výše zmíněným a neobvykle rozsáhle medializovaným jevům ohlašovaným z domku ve Strašicích a zjistit, zda i v tomto případě je za výskytem těchto „záhadných“ jevů úmyslná činnost člověka, či zda jde o důsledky málo obvyklých technických závad.

Po zprávách o záhadných jevech ve Strašicích se profesoru MUDr. Jiřímu Heřtovi podařilo uveřejnit v Lidových novinách článek „Poltergeist řádí. Tentokrát ve Strašicích“ (LN, 24.11.2009). V článku byl podán krátký přehled historie výskytu jevu a jeho vysvětlení s tím, že není důvod, proč by „záhadné jevy“ v rodinném domku ve Strašicích nemohly mít původ stejný jako ty, které se pod označením poltergeist objevovaly v minulosti. Článek mohl být cenným upozorněním především pro ty, kdo byli angažováni při řešení strašických „záhad“ a při vyřizování stížností členů rodiny na jevy, které jim prakticky znemožňovaly v domku bydlet a hrozily požárem. Představitelé obce i pracovníci distribuční firmy ČEZ však vysvětlení, popsané v článku profesora Heřta, odmítli.

Fyzikální sekce klubu SISYFOS si vzala za úkol shromáždit co nejvíce informací o jevech ve „strašidelném“ domku a najít odpověď na otázku o jejich příčině.

Přiložený článek Luďka Pekárka a Lukáše Jelínka popisuje a zdůvodňuje závěr fyzikální sekce klubu k případu „strašického strašení“.

1. Strasice_Pekarek_Jelinek_2010.pdf

2. Tiskova_zprava_CEZ.pdf


Doc. RNDr. Čeněk Zlatník, CSc.
místopředseda klubu SISYFOS

Kam dál?

CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Pozvánka na premiéru biografického dokumentu o Jiřím Grygarovi Zobrazit

Pozvánka na premiéru biografického dokumentu o Jiřím Grygarovi

Za účasti hlavní hvězdy snímku Grygar se odehraje pražská premiéra dokumentárního filmu o fenoménu č...
Út 6. 3. 2018 Přečíst
Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Nanoroušky a taky-nanoroušky Zobrazit

Nanoroušky a taky-nanoroušky

Článek se pokouší vysvětlit, co jsou roušky z nanovláken, a čím se liší od běžných textilních roušek – a to na popud reportáže ČT v pořadu Černé ovce. Reportáž monitorovala dovoz běžných textilních roušek z Vietnamu, které byly s pomocí technické zprávy doc. Ing. Frischera, Ph.D., označeny klamavým označením nanoroušky. Článek se pokouší vysvětlit, že analýza tkaniny roušky pomocí elektronového mikroskopu, byť provedená odborníkem na kybernetiku a digitální zpracování obrazu, je metodicky zcela zcestná. Záchyt mikroskopických částic na roušce se řídí zcela jinými zákony fyziky než je běžná laická představa síta, kterou částice v závislosti na své velikosti buď projde nebo neprojde.
Čt 10. 12. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace