Načítám...

Brněnské dny Ernsta Macha 2008

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

za několik dní uplyne 170 let od narození jednoho z nejvýznamnějších fyziků a filosofů uplynulých dvou století, Ernsta Macha – chrlického rodáka, který dlouhodobě působil na pražské Univerzitě Karlově a na Vídeňské univerzitě. V letošním roce to také bude 20 let, kdy byla 14. května 1988 instalována Jednotou československých matematiků a fyziků pamětní deska na fasádě rodného domu Ernsta Macha v Chrlicích (nynější městská část Brno-Chrlice).

Tato výročí se stala motivem k uspořádání Brněnských dnů Ernsta Macha 2008, jejichž ústředním akcemi se v době 15.-17. května 2008 stanou workshop „Fyzika, filosofie a vzdělávání“, konference „Mach – Fyzika – Filosofie“ a slavnostní odhalení reliéfu Ernsta Macha, věnovaného statutárním městem Brnem, který tak doplní zmíněnou pamětní desku. Hlavní konferenční akce se uskuteční v reprezentativním prostředí Sněmovního sálu brněnské radnice.

Pořadateli akcí jsou Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Akademie věd České republiky, Jednota českých matematiků a fyziků a statutární město Brno spolu s městskou částí Brno-Chrlice.

Účastníci konference a workshopu budou mít příležitost vyslechnout přednášky předních odborníků v oblastech fyziky, techniky, filosofie i historie tematicky spjatou s osobností, dílem či působením Ernsta Macha, včetně přednášek hostů z Vídeňské univerzity, Univerzity v Grazu a Institutu Ernsta Macha ve Freiburgu. Budou mít i možnost prezentovat své vlastní přípěvky zaměřené na problematiku fyziky, filosofie a vzdělávání, ať již volně či těsněji související s machovskou tematikou, a publikovat je v monografickém konferenčním sborníku.

K účasti na akcích Brněnských dnů Ernsta Macha 2008 a k aktivnímu přispění k jejich obsahu prostřednictvím Vašich prezentaci Vás srdečně zveme. Podrobné informace programové
i organizační jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách Brněnských dnů Ernsta Macha 2008 http://theor.physics.muni.cz/bdem2008


V Brně dne 14. února 2008

Za organizátory:

Prof. RNDr. Jana Musilová,CSc.,
prorektorka MU pro vědu a výzkum,
předsedkyně Organizačního výboru konference

Doc. RNDr. Jiří Langer, CSc.,
Matematicko-fyzikální fakulta UK
předseda Programového výboru konference

Kam dál?

Bludný balvan

Bludný balvan je anticena Českého klubu skeptiků Sisyfos, který ji uděluje za pseudovědeckou činnost. Cena je pravidelně udělována každý rok, a to vždy za rok předchozí.
So 6. 10. 2018 Přečíst
Brno - 29. února 2012 Zobrazit

Brno - 29. února 2012

Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. Černé díry včera dnes a zítra středa 29. 2. 2012 v 19 hodin Konfe...
Ne 26. 2. 2012 Přečíst

Yetti

Yetti (také Yeti) je záhadný obrovský tvor, který má být podobný primitivnímu člověku nebo spíše gor...
So 3. 5. 2008 Přečíst
Reichenbachův ód a Wágnerova výzva Zobrazit

Reichenbachův ód a Wágnerova výzva

Baron Dr. Karl Ludwig von Reichenbach (1788 – 1869) byl významným rakouským badatelem, který zasáhl...
Út 26. 4. 2011 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace