Načítám...

Proslov při předávání IX. Bludných balvanů Sisyfa za r. 2006

Strouhalova posluchárna MFF UK; Ke Karlovu 5; Praha 2 (12. 3. 2007)

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové,

zdá se mi to jako včera, ale ve skutečnosti uplynulo již plných devět roků od chvíle, kdy se Český klub skeptiků SISYFOS rozhodl vyznamenávat jednotlivce i družstva, kteříž se v předešlém roce mimořádně zasloužili o matení české veřejnosti a rozvoj blátivého způsobu myšlení. Od té doby uplynulo ve Vltavě pod vyšehradskou skalou, na níž tak vizionářsky věštila slávu českému národu kněžna Libuše, mnoho vody; zejména pak zásluhou povodně v srpnu 2002. Ta se také podepsala na rozmnožení zásoby vhodných laureátů Bludných balvanů, kteří operativně přispěchali s novátorskými metodami vysušování mokrého zdiva souběžně s peněženkami postižených.

Jakkoliv to zní neuvěřitelně - přestože náš Komitét pro udělování Bludných balvanů se každoročně činí a do loňska udělil již plných 48 bludných balvanů - čekala Komitét letos hned po Novém roce mimořádně náročná práce, neboť nominace na balvany doslova pršely ze všech světových stran. Nechci si však stěžovat; na svou práci při náročném výběru finalistů se všichni komisaři a komisařky radostně těšili. Poprvé jsme se letos sešli již v předvečer Tříkrálový, protože každý z nás se už nemohl dočkat, jaké lahůdky nám členové a příznivci Sisyfa během roku 2006 připravili v podobě opravdu vypečených nominací. Po zevrubném celovečerním slyšení bylo zřejmé, že se budeme muset sejít znovu. Pro mezidobí dostali všichni členové domácí úkoly: vybrat pro finále opravdu ty nejlepší z nejlepších.

Finálový rozstřel proběhl symbolicky v den první čtvrti Měsíce, protože my astrologové si holt umíme vybrat. S ohledem na výtečnou domácí přípravu byl nakonec výběr laureátů snadný a rychlý. Osvědčená metoda souhlasného mručení členů komitétu znovu potvrdila své přednosti. Dokonce se domnívám, že by se s úspěchem uplatnila i v obou komorách parlamentu - pochopitelně v té dolní by se muselo mručet hlubšími tóny. Jednotlivé nominace na Bludné balvany 2006 byly doprovázeny jednomyslným mručením. Nikdo nezamručel proti a dokonce se nikdo mručení nezdržel - v zasedací světničce zaznívalo v těch chvílích takové ticho, že by bylo slyšet i pověstný špendlík, spadlý na kovral.

Všichni laureáti byli včas obesláni zvacími dopisy. Pokud je listonoši nezastihli doma - což při vytíženosti laureátů plnit náročnou společenskou objednávku není nic divného - byly dopisy uloženy na dodávací poště k pozdějšímu vyzvednutí. Tím chci předem vysvětlit, že možná někteří laureáti nejsou právě teď mezi námi. V těchto ojedinělých případech jim budou jejich bludné balvany deponovány pro pozdější převzetí; žel, již bez účasti veřejnosti a medií. Naproti tomu ti z laureátů, kteří se k převzetí prestižních ocenění dostavili osobně, mají - jak říkají naše stanovy - právo na pětiminutový děkovný proslov.

Tímto okamžikem prohlašuji slavnostní ceremoniál předávání Bludných balvanů Sisyfa 2006 za zahájený.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌ Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌

Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌ ‌v‌ ‌čele‌ ‌s‌ ‌Ivanem‌ ‌Rybjanským‌ ‌za‌ ‌vynález,‌ ‌výrobu‌ ‌a‌ ‌prodej‌ ‌lampiček‌ ‌provázených‌ ‌velkolepým‌ ‌šálením‌ ‌o‌ ‌jejich‌ ‌hygienických,‌ ‌léčebných‌ ‌a‌ ‌ochranných‌ ‌účincích‌ ‌tajemnou‌ ‌energií‌ ‌získávanou‌ ‌z‌ ‌drahých‌ ‌kamenů‌ ‌uložených‌ ‌údajně‌ ‌uvnitř.‌ ‌ ‌
Út 27. 7. 2021 Přečíst
BENU Česká republika s.r.o. Zobrazit

BENU Česká republika s.r.o.

získává bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace