Načítám...

Iracionální hnutí proti geneticky modifikovaným potravinám

I.

Přijměte, prosím, nejprve omluvu za název: potraviny nemají dědičnost a nelze je proto geneticky upravovat. Jenže správný název: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organismů ve smyslu legislativy EU" je moc dlouhý, proto se běžně používá tato zkratka. Nestačí totiž říci jen "geneticky modifikovaný organismus (GMO)" , protože to česky znamená "dědičně změněný organismus", a tím je každá umělá i přirozená mutace. Jenže právě ty se EU politicky rozhodla do klasifikace ke GMO nepočítat.
Moderní biotechnologie postavená na cílených změnách genetického materiálu – tj. DNA nebo RNA – je současnou fází přirozeného vývoje biologických věd. Od svého vzniku v sedmdesátých letech se však zejména v Evropě její vědecká podstata přesunula do zákulisí a na scéně dominuje pouze její ekonomicko-politický obraz.
Evropa v tom hraje smutnou roli. Z pohledu USA, Kanady a dalších rozvinutých zemí je jakýmsi skanzenem středověku, z pohledu rozvojových zemí, kde rostoucí populace klade otázku potravin a oblečení na první místo, jsme klubem přesycených intelektuálů, kteří po vzoru dekadentních Římanů si vymýšlejí různé fantazie, etické zábrany a principy předběžné opatrnosti.
Hledáme-li cestu, kterou jsme se k této "cti" dostali, dojdeme k předmětu těchto přednášek – k iracionalitě. Individuální iracionalita je zbytkem našeho dětství, základem umění a náboženství. Každý má na ní právo, pokud tím neomezuje práva druhých. Dovolte mi však parafrázi poučky z období ne tak dávno minulého: "Iracionalita, která ovládne masy, se stává politickou silou." Důkazům na konkrétních příkladech geneticky modifikovaných potravin chci věnovat tuto přednášku...

Celý článek v PDF najdete zde

Kam dál?

Brno - 24. ledna 2008 Zobrazit

Brno - 24. ledna 2008

Český klub skeptiků Sisyfos Vás zve na přednášku z cyklu Věda kontra iracionalita prof. MUDr. Oska...
Ne 23. 12. 2007 Přečíst

Iracionální představy o homosexualitě

Pá 2. 8. 2019 | 130 Přečíst

Nosóda

Nosóda nebo moderněji „bioterapeutikum“ nebo také „isoterapeutikum“ je homeopaticky připravený prepa...
Čt 6. 9. 2007 Přečíst
Brno - 21. března 2012 Zobrazit

Brno - 21. března 2012

RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Ústav jaderné fyziky AVČR Řež Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČV...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace